Laveste pris og brudd på menneskerettigheter

Anbud365: Laveste pris og brudd på menneskerettigheterLaveste pris kan ha implikasjoner i leverandørkjeden, eller for å si det på en annen måte: Prispress kan ha «sin pris», sier seniorrådgiver Magne Paulsrud i Initiativ for etisk handel (IEH) .

Skriv ut artikkelen

Det er vanskelig å etablere en kausal sammenheng mellom laveste pris og brudd på grunnleggende menneskerettigheter, men sannsynligheten for at noen eller noe (lenger ut) i leverandørkjeden betaler prisen, er til stede.

Det sier seniorrådgiver Magne Paulsrud i Initiativ for etisk handel (IEH) til anbud365.no. Han kommenterer en rapport fra Konkurrensverket i Sverige, der de viser at laveste pris ikke er ensbetydende med dårligere kvalitet. De har undersøkt innkjøp av mat.

Seniorrådgiver Paulsrud slår fast at pris er viktig. Men, fremholder han, når laveste pris brukes som tildelingskriterium, er det viktig å ha flere tanker i hodet. Som det fremgår av rapporten er det viktig at laveste pris brukes på riktig måte. Når det er sagt må vi samtidig tenke bærekraft og implikasjoner i leverandørkjeden.

Bærekraftsperspektiv

– Bærekraftsperspektiv i anskaffelser er viktig, eller livsløp om du vil. Et eksempel er at produkter, som varer lenge og som kan repareres, er bra for miljøet. Et annet eksempel kan være at arbeidere, som lager produkter som anskaffes over offentlige budsjetter, får den lønnen de har krav på, påpeker han og fortsetter:

– For laveste pris kan ha implikasjoner i leverandørkjeden, eller for å si det på en annen måte: Prispress kan ha «sin pris». Mange av IEHs medlemmer leverer til offentlig sektor. De forteller om sterkt fokus på pris i mange offentlige konkurranser. De forteller også at det kan innvirke på arbeids- og miljøforhold hos underleverandører. Det er vanskelig å etablere en kausal sammenheng mellom laveste pris og brudd på grunnleggende menneskerettigheter, men sannsynligheten for at noen eller noe (lenger ut) i leverandørkjeden betaler prisen, er til stede.

Omfattende undersøkelse

IEH, i samarbeid med internasjonale partnere, forbereder i disse dager en omfattende undersøkelse om norsk og utenlandske bedrifters innkjøpspraksis. Hensikten er å undersøke om innkjøpspraksis (for eksempel prispress) påvirker arbeidsforholdene i produsentlandet på en negativ måte. Undersøkelsen går til flere tusen produsenter i en rekke land.

Paulsrud poengterer at laveste pris, brukt på riktig måte, kan være fornuftig, men vi må også gjøre oss opp noen tanker om potensielt negative konsekvenser.

Bli den første til å kommentere på "Laveste pris og brudd på menneskerettigheter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.