Leverandør: Må omtrent dokumentere å ha vært på månen for å levere lyspærer

Anbud365: Leverandør Må omtrent dokumentere å ha vært på månen for å levere lyspærerPå bildet Bjørn Hollevik, styreleder i Florø Industri- og næringsforening, der det på et møte nylig kom frem til dels krass kritikk mot Kinn kommunes anskaffelsespraksis.

Skriv ut artikkelen

Kravene i kommunens anbud er så enormt høye at man omtrent må dokumentere å ha vært på månen for å levere lyspærer. Slik ordla en lokal leverandør seg da han kritiserte Kinn kommunes anskaffelsespraksis. Fra kommunens side ble det understreket at kravene for å være leverandør til det offentlige blir større og større. Kommunen lovet å prøve å bli bedre, men ikke ved å la være å stille krav til kvalitet. Slikt forventer kommunen at lokale bedrifter greier å svare på.

Det var på et møte i Florø Industri- og næringsforening forleden at representanter for det stedlige næringsliv kom med synspunkter på Kinn kommunes anskaffelsespraksis, kan Firdaposten fortelle. Fra en entreprenørbedrift het det at kravene til dokumentasjon i forbindelse med anbud er for omfattende. Han skulle regne på et tilbud på bygging av en sykkelvei, men måtte bare gis seg til slutt. Det var så mye som skulle følges opp fra byggherre at han bare ville bli sittende og svare på spørsmål.

Det var det samme med en oppryddingsjobb på skytebanen – vi sitter med papir på papir for at vi i det hele tatt skal komme i gang, het det. Nå er vi kommet dit at vi kjenner oss maktesløse fordi det er så mange instanser som skal ha gjennom kravene sine.  Mente representanten fra entreprenørbedriften.

Vært på månen

Men han var ikke alene. En annen også fra byggebransjen, om enn ikke entreprenør, mente at kravene er så enormt høye at man omtrent må dokumentere å ha vært på månen for å levere lyspærer. Hvorfor, spurte han, er man seg bevisst når slike anbud sendes ut eller er det tilfeldig?

På møtet kom det også frem eksempler på at underleverandører må levere dokumentasjon helt ned til de ansattes CV for å komme i betraktning.

Firdaposten spurte hva kommunen synes om at det på møtet ble hevdet at innkjøpspolitikken deres ikke legger til rette for at lokale bedrifter skal få delta. Kommunalsjef kultur, samfunn og miljø, Rolf Bjarne Sund, svarer at han blir lei seg når han hører slikt.  Han synes avgjort at de bør regne på de anbudene som blir lagt ut, men understreker samtidig at kravene for å være leverandør til det offentlige blir større og større.

Kan bli vanskelig

Man skal ga orden på alt som heter avgifter og man skal dokumentere at man har alt i orden, inkludert mye som handler om arbeidsforhold for å unngå sosial dumping – i tillegg til egen kompetanse. Alt dette, sier Sund, er generelle ting som ligger i regelverket og som ikke har noe med Kinn kommune å gjøre. Det er krevende, men seriøse aktører som ønsker å delta, må faktisk klare å levere, ellers blir det vanskelig for dem å klare seg.

Kommunen skal prøve å bli bedre, men ikke ved å la være å stille krav til kvalitet. Det forventer kommunen at lokale bedrifter greier å svare på. Sund peker på at mange av anbudene deres ikke er kunngjøringspliktige, da der det mulig å velge ut tre lokale firmaer. Dessuten kan kommune la være å stille urimelige krav om erfaring fra større prosjekter som vi vet at lokale leverandører ikke har.

Kan komme klage

I sitt svar til Firdaposten minnet han også om hva som kan skje om kommune tråkker feil. Da kan det komme klage, og det forskyver gjennomføringen vesentlig og det kan også føre med seg at leverandørene får unødvendig ressursbruk. Vi må passe oss for å gjøre det for enkelt og tråkke feil. Ifølge kommunalsjefen.

Bli den første til å kommentere på "Leverandør: Må omtrent dokumentere å ha vært på månen for å levere lyspærer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.