Leverandørutviklings-prosjekt gav støtet til SMB-leveranser til Forsvaret

Anbud365: Leverandørutviklings-prosjekt gav støtet til SMB-leveranser til ForsvaretStyrking av regionens leverandører er viktig for Troms og Finnmark fylkeskommune. – Det er særs positivt at fylkeskommunens prosjekt gir ringvirkninger blant regionens leverandører, sier fylkesråd for plan, næring og miljø Karin Eriksen (foto: Sunniva Tønsberg Gaski/Troms og Finnmark fylkeskommune).

Skriv ut artikkelen

Tana-bedriften Frode Utsi AS med et tyvetalls ansatte har prioritert å delta på ulike kompetansehevingstiltak i regi av Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret. Der fikk de økt kunnskap og forståelse av hvordan Forsvaret er rigget. Det bidro til at de har fått avtale om leveranser til Forsvaret. Snøscooter- og ATV-forhandleren har i tillegg nylig ferdigstilt en industrihall på nær 2000 kvm til i underkant av 30 mill. Den skal dekke fremtidig behov for blant annet sleder for arktisk vær og vind. Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret har også her hatt en finger i spillet.

Forsvaret samarbeider tett med Sápmi næringshage AS, NHO/NHO Arktis og Forsvarsbygg gjennom Prosjekt leverandørutvikling Forsvaret, som drives av Troms og Finnmark fylkeskommune. Målet er å øke den lokale verdiskapningen gjennom Forsvarets tilstedeværelse i regionen, spesielt med fokus på investeringen i forbindelse med re-etableringen av Finnmark Landforsvar ved Porsangmoen.

Virkemidlene for å oppnå målet er bl.a. mobilisering og kompetanseheving blant regionens næringslivsaktører, især blant små og mellomstore bedrifter. I dag, et par år etter prosjektets oppstart, har fylkeskommunen og Sápmi næringshage AS opparbeidet et nettverk av bedrifter som er interessert i forsvarsmarkedet. Gjennom prosjektet blir bedriftene bedre kjent med forsvarsaktører som Forsvarsbygg (FB), Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Forsvarsmateriell (FMA), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi).

Porsangmoen og leverandørutvikling

Etableringen av prosjektet begynte i 2018 etter dialog om langtidsplanen for Forsvaret, som ønsket støtte fra fylkeskommunen knyttet til realiseringen av forsvarets investering på 1,5 mrd på Porsangmoen. Porsanger kommune oppfordret fylkeskommunen til å bidra med dedikert ressurs. I desember 2019 vedtok fylkesutvalget i tidligere Finnmark fylkeskommune å bevilge midler for etablering av prosjektet.

Fylkeskommunen har i forbindelse med prosjektet gjennomført rundt 15 webinar á 1 time i perioden oktober 2020 til juni 2021, samt to leverandørseminar i henholdsvis Lakselv høsten 2021 og Vadsø vinteren 2022. På et av disse deltok bl.a. Frode Utsi AS med to representanter. – Deltakelse på prosjektets leverandørseminar og webinar/kompetansehevingstiltak har økt vår kompetanse og forståelse av hvordan Forsvaret er rigget og bidratt til at vi har fått avtale om leveranser, forklarer Utsi.

Behov for de samme produktene

Utsi forteller i et oppslag på fylkeskommunens nettside at han i utgangspunktet utvikler produkter for eget behov. – Men Forsvaret har behov for det samme, vi deler det samme arktiske klimaet, forteller han. Også pesk – en lang, romslig frakk, tilbyr bedriften, i tillegg til en type slede til snøscooter som Utsi har utviklet. Dette kom Forsvaret over, og de knyttet kontakt og videre samarbeid var etablert.

Bli den første til å kommentere på "Leverandørutviklings-prosjekt gav støtet til SMB-leveranser til Forsvaret"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.