LO–ja til nasjonalt senter for kompetanse i «grønne innkjøp»

Anbud365: LO–ja til nasjonalt senter for kompetanse i «grønne innkjøp»LO, her ved sin leder, Gerd Kristiansen, understreker at det er viktig å sikre at man tar i bruk kompetansen til de ansatte i innkjøpsprosesser (foto: Trond Isaksen).

Skriv ut artikkelen

Forslaget om å opprette et nasjonalt senter for innkjøpskompetanse får full støtte fra LO. Det fremgår av deres høringsuttalelse til innstillingen fra regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Senteret skal sikre at alle som driver med offentlige anskaffelser, får opplæring i og har tilgang til relevant kompetanse på anskaffelse av lavutslippsløsninger og miljøvennlige varer og tjenester, skriver LO.

Ekspertutvalg avgav for en tid tilbake sin innstilling, som senere har vært på en høringsrunde. Ekspertutvalget tok bl.a. til orde for at offentlige anskaffelser skal være grønne. Livssyklusperspektivet skal legges til grunn i anskaffelser. Utvalget oppfordrer til aktive innkjøpsprosesser for å fremme innovative og klimavennlig produkter og tjenester, og stimulere grønn innovasjon. Innkjøpsprosessene i dag stemples som passive.

Innkjøpsmakten må bidra

Også LO har bidratt i høringsrunden i forbindelse med ekspertutvalgets innstilling:

– Det er gledelig at utvalget har lagt mye vekt på det offentlige som innkjøper. Det offentlig må være en krevende og modig kunde for å stimulere til grønn konkurransekraft. Innkjøpsmakten må bidra til innovasjon og klima- og miljøvennlige løsninger i verdenstoppen. Den må også brukes på en slik måte at satsing på kompetanse gir fortrinn foran lavlønnsstrategier. Bare slik kan vi sikre at norsk næringsliv får konkurrere på like vilkår.

Stort ansvar

LO minner om at det offentlige også har et stort ansvar gjennom sin innkjøpsmakt i å sikre at produksjon av varer og tjenester skjer på en forsvarlig måte i forhold til arbeidstakeres rettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vektlegging av livssyklusanalyser, med beregning av samlet omkostning av anskaffelsen i løpet av dens forventede levetid er særlig viktig, ifølge LO. Dette vil øke konkurransekraften til produkter som har høy kvalitet og lang produktlevetid.

Livssyklusanalyser må se på samlet omkostning, inkludert klimautslipp og miljøkonsekvenser i et livsløpsperspektiv. LO vil understreke at det er viktig å sikre at man tar i bruk kompetansen til de ansatte i innkjøpsprosesser.

Nasjonalt senter

LO støtter forslaget fra utvalget om å opprette et nasjonalt senter for innkjøpskompetanse. Dette skal sikre at statlige organer, fylker og kommuner og andre som har innkjøpsoppgaver basert på offentlige reguleringer, får opplæring i og har tilgang til relevant kompetanse på anskaffelse av lavutslippsløsninger og miljøvennlige varer og tjenester. Det er viktig at kompetansesenteret har kapasitet til å gi råd og veiledning, presiserer LO.

LO er imidlertid ikke uten videre enig i utvalgets anbefaling om “Der det er, eller kan utvikles, gode markedsbaserte løsninger, bør ikke det offentlige selv utvikle konkurrerende løsninger.” – Vi vil understreke at offentlig eie og drift av både infrastruktur og tjenester, i mange tilfeller er mer økonomisk rasjonelt, samtidig som det gir bedre muligheter for både styring og planmessige reduksjoner av utslipp knyttet til innkjøp og drift, skriver LO i sin høringsuttalelse.

Bli den første til å kommentere på "LO–ja til nasjonalt senter for kompetanse i «grønne innkjøp»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.