Lokal tvil om behovet for tilsynsordning for offentlige anskaffelser

Anbud365: Lokal tvil om behovet for tilsynsordning for offentlige anskaffelserKonkurransedirektør Lars Sørgard restartet bl.a. her på Anbud365 debatten om behovet for et tilsyn for offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

En kommune-stemme blander seg i ordskiftet om tilsynsordning for offentlige anskaffelser. Fra Sykkylven kommune hører vi at det kanskje er nok slik det er – kanskje trenger vi ikke et nytt tilsynsorgan. Det pekes i stedet på Kofa eller revisjonen. I debatten etter konkurransedirektør Lars Sørgards brannfakkel bl.a. i Anbud365, om at tilsyn vil stroppe anbudsjuks, er det ikke klart om en tilsynsordning tenkes å høre med i Konkurransetilsynet eller være et nytt organ.

I en epost til Nærings- og fiskeridepartementet skriver teknisk sjef Bjarte Hovland i Sykkylven kommune at de nettopp har hatt tilsyn i regi av Møre og Romsdal Revisjon AS, og han spør da om vi trenger enda et tilsynsorgan. Muligens da heller (om nødvendig) utvide enda mer oppgavene til revisjonen – eller Kofa for den del. Men kanskje det er nok slik det er, spør teknisk sjef i Sykkylven kommune.

Konkurransedirektør Lars Sørgard skrev her på Anbud365 at tilsyn kan hindre anbudsjuks. Ingen har i dag ansvar for å føre tilsyn med offentlige anskaffelser såfremt det ikke kommer en klage. Det taper samfunnet store summer på, konstaterte han. Kofa har ikke myndighet til å ta opp på eget initiativ saker som ikke er klaget inn. I Sverige har de et tilsyn med offentlige anskaffelser som på eget initiativ kan åpne en sak. Ved å innføre det samme i Norge vil en øke muligheten for å gripe inn mot ulovlige offentlige anskaffelser. Erfaringen fra konkurransereglene tilsier at veien å gå for å disiplinere de offentlige innkjøperne er å ha en mest mulig reell trussel om sanksjoner dersom reglene brytes.

Til Konkurransetilsynet?

Sørgard skriver ikke eksplisitt at en slik tilsynsfunksjon bør legges til Konkurransetilsynet. I Sverige har Konkurrensverket en slik oppgave.

Men støtten til Sørgards tanker er ikke stor utover helhjertet støtte fra NHO. Også NHOs søsterorganisasjon i Sverige, Svenskt Näringsliv, er en helhjertet tilhenger av tilsyn. Herdis Helle, advokat (phd) LO juridisk, synes ikke mer statlig tilsyn og kontroll er veien å gå, og senioradvokat Wenche Sædal og fast advokat Åse Rieber-Mohn, Advokatfirmaet Thommessen, skriver på Anbud365 at det ikke er behov for et nytt tilsynsorgan for å forhindre anbudsjuks.

I en kommentar til konkurransedirektørens artikkel understreker næringsminister Iselin Nybø overfor Anbud365 at konkurransedirektøren tar opp et viktig problem, men mener at virkemiddelet han peker på, ikke nødvendigvis er det som er best egnet til å løse problemet nå. – Vi er nå i full gang med oppfølgingen av tiltakene i fjorårets stortingsmelding, sier hun. Vi må la disse få tid til å virke før vi vurderer behovet for ytterligere tiltak.

Runde om tilsyn for snart to år side

I Anbud365 i mai i 2018 tok så vel John Tonheim, leder for en liten IT–bedrift på 10 ansatte, og Hilde Hovengen i KOMPAN Norge til orde for en tilsynsordning. Det har også daværende adm. direktør i statsaksjeselskapet Nye Veier, Ingerid Dahl Hovland, gjort.

I kommunal sektor er det delte synspunkter – advokat Kristine Vigander, KS, skrev i Anbud365 at KS ikke ser behovet for å etablere et tilsynsorgan for offentlige anskaffelser. Mens Bjørn H. Wikasteen, som er seniorrådgiver i K-Sekretariatet IKS, etterlyser i Anbud365 en slik tilsynsordning.

Gav ikke noe håp

Den gang gav ikke daværende statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Magnus Thue noe håp om gjennomslag for forkjemperne for etablering av en tilsynsordning:

-Jeg er opptatt av at innkjøpere skal følge regelverket, men jeg er også opptatt av at de skal gjøre gode innkjøp og utnytte handlingsrommet for å få frem nye og fremtidsrettede løsninger. Jeg tror ikke at en ny aktiv tilsynsmyndighet vil støtte oppunder denne ambisjonen, sa han til Anbud365.

Bli den første til å kommentere på "Lokal tvil om behovet for tilsynsordning for offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.