Lokale leverandører vraket – nå vil lokalpolitikerne ta grep

Anbud365: Lokale leverandører vraket – nå vil lokalpolitikerne ta grepTo lokale leverandører i Risør ble dumpet til fordel for en leverandører fra et annet sted i landet. Det blir det lokalpolitisk engasjement av. På bildet Risørs ordfører, Per Kr. Lunden (foto: Liv Øvland).

Skriv ut artikkelen

Igjen har lokale leverandører mister en kommunal kontrakt til fordel for en mye større aktør som hører hjemme et godt stykke unna. Det har fått politikerne til å reagere, og administrasjonen i Risør kommune bes om å ta kommunens innkjøpsregler til politisk behandling og debatt. Det er ikke gjort med dagens reglement. Kommunedirektøren må ta en gjennomgang av strategien for offentlige anskaffelser og vurderer om politisk nivå involveres, står det i en innstillig til kommunens kontrollutvalg.

Saken, som er omtalt i AustAgder Blad, gjelder to lokale leverandører som ikke kom med på ny avtale for levering av dagligvarer til ulike etater innad i Risør kommune. Det var Offentlig fellesinnkjøp i Agder som gjorde den nye avtalen, som ble langt rimeligere enn den man tidligere hadde med Norgesgruppen. Matvareexpressen i Stavanger er den nye leverandøren.

En representant for en av de to lokale leverandørene mener at de ikke fikk være med å gi tilbud, og at han intet hadde hørt om den nye avtalen. Hva skjedde med «prøv Risør først», spør han.

Politikerne griper fatt

Situasjonen er ikke gått upåaktet i politiske kretser i Risør, forteller AustAgder Blad. Kontrollutvalget har grepet fatt i saken, og i innstillingen til behandlingen der heter det at politikerne bør få mene mer om kommunens innkjøpsordninger. Tidligere har bystyret vedtatt at kommunen skal prioritere lokale innkjøp av varer og tjenester.

I samme innstilling heter det at ved anskaffelser over 100 000 kroner kan ikke kommunen velge lokale leverandører med den begrunnelse at man ønsker å støtte lokalt næringsliv. Men det er likevel muligheter for å legge til rette for at lokale/regionale aktører kan være med å konkurrere om oppdrag – så lenge tiltakene ikke er i strid med anskaffelsesreglene. Det kan skje gjennom generell informasjon og opplæring, ved utlysning, valg av entrepriseform, krav i konkurransegrunnlaget osv., heter det.

Under 100 000 kroner

Derimot er det ingen formelle krav om konkurranse om verdien av anskaffelsen er lavere enn 100 000 kroner. Her står kommunen friere til å bruke lokale leverandører, bare alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper blir ivaretatt. Det kan være hensiktsmessig at kommunen gir rammer og føringer for hvordan en skal forholde seg til slike mindre kjøp i anskaffelsesreglementet, står det i innstillingen.

Bli den første til å kommentere på "Lokale leverandører vraket – nå vil lokalpolitikerne ta grep"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.