Løsningsarkiv gull verd – her finnes resultater fra innovative innkjøp

Anbud365: Løsningsarkiv gull verd – her finnes resultatene fra innovative innkjøpAnne Romsås, fagsjef i KS, jublet for den nye nettsiden «Finn løsninger», som ble lansert i dag. Men hun var bekymret for at bevilgingene til virkemiddelapparatet ble strammet til. Støtte fra virkemiddelapparatet er viktig når man skal skape innovasjon ved anskaffelser, sa hun (alle fotos: Skjermdump).

Skriv ut artikkelen

Den nye nettsiden «Finn løsninger» (https://innovativeanskaffelser.no/finn-losninger/) er et løsningsarkiv som er gull verd. De mange løsningene som er dyrket frem gjennom innovative offentlige anskaffelser blir nå synlige her. Altfor få vet om disse i dag. Dette budskapet kom fra Anne Romsås, fagsjef i KS, da Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) feiret åpningen av denne nettsiden i dag – med både NHOs adm.dir. og næringsminister til stede. Nettsiden, slo Romsås fast, inngår som en del av et større løsningsbilde, og nå må vi lose folk dit, vi må sørge for at nettiden ikke dør en stille død.

Fagleder Ida Laustsen i LUP sto for en nærmere presentasjon av den nye nettsiden. Materialet som blir tilgjengelig, stammer fra innovative anskaffelser som LUP har bistått kommunale og statlige virksomheter med, og mange av prosjektene er finansiert av virkemiddelapparatet. I første omgang tilbys en oversikt over 25 innovative løsninger tilgjengelig, og flere løsninger skal legges inn fortløpende.

Tiltaket er et ledd i spredningsarbeidet til LUP. Ved hjelp av nettsiden skal de som har laget løsninger etterspurt av det offentlige, løftes frem. Det er en oversiktlig side, der en søkefunksjon gjør det mulig å søke etter løsning pr. kategori – bygg og anlegg, velferd etc. Likeledes kan man søke på ulike geografiske regioner, slik at leverandører og innkjøpere som ønsker info om innovative løsninger i f.eks. et bestemt fylke, kan finne det på Finn løsninger.

Måling og valgmuligheter

Det skilles mellom hvilke løsninger som er under utvikling og hvilke som er tilgjengelige i markedet. Også hvilke andre offentlige virksomheter som har tatt løsningen i bruk skal vises frem, likeledes hva slags resultater eller gevinster løsningen har bidratt til.

LUP arbeider med ulike målemuligheter, bl.a. er det interessant å få kunnskap om de aktuelle leverandørene er blitt kontaktet av andre, om løsningene tas i bruk og om det offentlige gjennom Doffin etterspør løsningene.

Dialog alfa og omega

Prosjektdirektør Anette Fjeld-Hansen, Prodtex AS
Direktør Forretningsutvikling, Daniel Nesse, Bano AS

På lanseringsarrangementet deltok to bedrifter som begge har drevet innovativ utvikling. Prodtex As har utviklet en laser- og robotstyrt sveiseløsning for brobygging. Den gir kortere sveisetider, og er mere miljøvennlig. Sveiseteknologien kan også benyttes på andre konstruksjoner, som f.eks. innenfor havvind. Den andre bedriften, Bano AS, har utviklet vendbare toalett, en løsning som imøtekommer behov fra så vel beboere, helsearbeidere som -institusjoner. Begge understreket at dialog med brukermiljøene er alfa og omega i innovativ utvikling.

Også næringsminister Jan Christan Vestre og NHOs adm. dir Ole Erik Almlid bidro ved lanseringen av nettsiden. Almlid mente mange bedrifter var fremoverlent når det gjelder innovative løsninger, men at inntrykket ikke er gjennomgående ennå. Samtidig etterlyste han tøffere krav i anbudene fra det offentlige – markedet vil ha beskrivelser som viser hvor det er man vil.

Virkemiddelapparatet

Romsås var bekymret for at bevilgingene til virkemiddelapparatet ble strammet inn. Hun pekte på Klimasats som er ute i regjeringens 2023-budsjett, likeledes kutt til Innovasjon Norge som kan ramme innovasjonspartnerskap. Statsråd Vestre kommenterte ikke det. Virkemiddelapparatets støtte er viktig for å få frem innovasjon ved anskaffelser, understreket hun. Det var Almlid enig i.

Risikovegring er en utfordring i forbindelse med å satse innovativt. Almlid pekte på at grundig dialog med markedet før man satte i gang en innovativ anskaffelse, burde være risikodempende. Næringsministeren fortalte at han skjønte frykten for å gjøre feil når han fikk se den over 100 sider lange veiledningen til regelverket for offentlige anskaffelser. Her må det forenkles, var hans budskap. Og han la til at store penger er bevilget for å ta risiko i prosjekter som er for store til at næringslivet selv kan bære den.

I tildelingsbrevene?

Statsråden hadde dessuten notert seg mulighetene for å ta med krav om innovative anskaffelse ri de tildelingsbrevene for 2023 som snart skal sendes underliggende etater. For tiden er det embetsverket i hans departementet ser på om slikt går an.

Bli den første til å kommentere på "Løsningsarkiv gull verd – her finnes resultater fra innovative innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.