Måtte gripe inn og gjøre benkeforslag lovlig; hindre ulovlig direkteanskaffelse

Anbud365: Revisjonen fant brudd på brudd på kommunens egne innkjøps-retningslinjerKautokeino kommune har foretatt innkjøp av medisiner i årene 2020 og 2021 på over 1,3 mill fra en leverandør. Revisjonen bad om dokumentasjon, men kommunen har ikke kunnet legge fram en avtale eller annen dokumentasjon knyttet til kommunens innkjøp av medisiner fra leverandøren i denne perioden. På bildet kommunedirektør Kent Valio i Kautokeino (Foto: Marie Louise Somby).

Skriv ut artikkelen

I en varslingssak i Kautokeino kommune slo politikerne til med et benkeforslag, som kommunedirektøren i sin tilbakemelding plukker fra hverandre- for å få det lovlig og fornuftig. Ikke er det lurt å begynne varslingssaker med gransking, påpeker han, etter å ha konsultert KS-miljøer. Og når det gjelder anskaffelse av eventuelt gransker, advarer han mot å gjøre en ulovlig direkteanskaffelse og til å tro at det er mulig å få en advokat-gransking til NOK 500000.

Benkeforslaget gikk bl.a. ut på å bruke NOK 500 000 til å engasjere KS for å følge opp den aktuelle varslingssaken slik at den blir gransket på ordentlig vis og at granskingsresultatet blir lagt frem for kommunestyret.

Kommunedirektøren har sett på benkeforslaget og legger frem sin vurdering av det for kommunestyret, «… kun for å endre vedtaket så det blir et lovlig og gjennomførbart vedtak». Det er kommunedirektørens plikt å legge saken frem til ny behandling når det foreligger ulovligheter i vedtaket, heter det, og anfører at benkeforslag skaper visse vanskeligheter i å sikre at saker som fremlegges, er forsvarlig utredet.

Ikke mulig å engasjere direkte

Anskaffelsesregelverket tilsier at alle anskaffelser over NOK 100 000 må konkurranseutsettes, slår kommunedirektøren fast. Derfor er det ikke mulig å engasjere KS direkte slik vedtaket sier. Hvis det skal gjennomføres en gransking for mellom kr 100 000 og kr 1.3 mill. må det innhentes minst tre tilbud etter å ha fastsatt en kravspesifikasjon som er sendt ut til disse.

– Det er også lite trolig at private advokatfirmaet vil/kan gjennomføre en gransking for under NOK 500 000. Det vises blant annet til en noe tilsvarende gransking som nylig er gjennomført i Vestfold og Telemark fylkeskommune. Her endte regningen på 15 mill. Opprinnelig hadde de satt av 1.5 mill. til denne granskingen, ifølge kommunedirektøren, som også minner om at dersom kommunestyret ønsker en gransking, må det avsettes midler til å konkurranseutsette en slik oppgave.

Ingen har tro på en gransking

Når det gjelder selve granskingen har administrasjonen konsultert både KS Advokatene og KS Konsulent. Ingen av de har tro på at en gransking vil føre til en løsning, skriver kommunedirektøren. Det vil koste mye og resultere i en rapport om saken som høyst sannsynlig konkluderer med at det er behov for organisasjonsklarhet, tydeliggjøring av roller, folkevalgtopplæring, samhandlingsregler og etiske retningslinjer. KS mener det er viktigere å gjennomføre den prosessen som er startet med utarbeidelse av samhandlingsregler og oppdatere etiske retningslinjer.

Administrasjonen har hatt kontakt med både KS Konsulentene og KS Advokatene og fått råd. KS Advokatene vil ikke anbefale å tilnærme seg denne type saker med å gjennomføre en gransking som første tiltak. Dette ut fra av erfaring at denne metoden ofte ikke bidrar til å løse de problemstillingene som ligger i saker som dette. KS Konsulent påtar seg heller ikke denne type oppdrag. Det er bare disse to avdelingene i KS som gjør oppdrag for enkeltkommuner, ifølge kommunedirektørens innstilling til kommunestyremøtet 15. desember.

Bli den første til å kommentere på "Måtte gripe inn og gjøre benkeforslag lovlig; hindre ulovlig direkteanskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.