Mener de nye reglene innebærer betydelig svekkelse av åpenhet

Anbud365: Mener de nye reglene innebærer betydelig svekkelse av åpenhet- Anskaffelsesregelverkets pilarer er blitt satt kraftig tilbake. "Dørselgere" med foten i døren får en ny vår. Det triste er at det går lang tid før vi kommer til å oppdage det, mener Henrik Bjørge i NHO Service.

Skriv ut artikkelen

– De nye reglene innebærer en betydelig svekkelse av forutsigbarhet og åpenhet rundt mange offentlige kontrakter. Mange bedrifter vil oppleve en undergraving av dagens anskaffelsespilarer, sier spesialrådgiver og advokat Henrik Bjørge i NHO Service.

Regjeringen har vedtatt å heve terskelverdien og dermed plikten til kunngjøring av offentlige kontraktsmuligheter – fra 500 000 kroner til 1, 1 millioner kroner. For helse- og omsorgskontrakter blir kunngjøringsplikten 6,3 millioner.  I tillegg fjernes dagens kjente nasjonale anskaffelsesprosedyrer, og det innføres en ny prosedyre i del II som i hovedsak gjelder for kommunale kontrakter mellom 1,1 og 1,75 millioner. Over dette gjelder EØS- direktivets krav til innkjøp.

– Alle var positive til forenklinger, men åpenbart ikke dette, sier spesialrådgiver og advokat Henrik Bjørge i NHO Service. Bjørge, som også er medlem av kommentatorkorpset til anbud365.no, fremholder:

Svekkelse og undergraving

– Det omhandler kunngjøring og derav reell forutsetting for åpenhet, kjente og forståelige fremgangsmåter for kjøp som gir tillit og at det i hele tatt er mulig å etterprøve beslutninger eksternt. NHO Service mener muligheten for en bedre balanse mellom forenklinger og innkjøpermakten var høyst tilstede. Det er vanskelig å forstå de politiske veivalgene regjeringen her står for i utviklingen av fremtidsrettet anskaffelsesregelverk, hvor bred konkurranse bør stå sentralt.

Han erkjenner at regjeringens konkurransepolitikk i øyeblikket er svært vanskelig å forstå, og fortsetter:

Fordel å kjenne?

– Heving av terskelverdien åpner for at kontrakter kan formidles til de leverandører som forvaltningen har kjennskap til. Dette er i seg selv ikke korrupt eller smøring, men det er unektelig større fordeler å kjenne personer i forvaltningen og ikke minst politiske aktører med spesiell sympati for visse leverandører, etter nyttår.

NHO Service mener at kunngjøringssystemet og nivået på informasjon til markedet før anskaffelsen, er et kritisk parameter for om reglene åpner eller lukker markedet.

– Riktignok gjelder loven under disse terskelverdien også. Det er likevel en helt klart svekket lov for leverandørene. Det skal være en slags konkurranse og likebehandling av leverandørene, men likebehandling av hvem? Av de som allerede er innenfor? Bjørge stiller spørsmål om hvordan skal det i hele tatt vurderes.

Satt kraftig tilbake

Elimineringen av reglene i det omfang som regjeringen har gjort, vil gjøre at seriøse oppdragsgivere må lage sitt egen regelverk under disse tersklene. Det finnes hundrevis av offentlige oppdragsgivere og etater. – Anskaffelsesregelverkets pilarer er blitt satt kraftig tilbake. “Dørselgere” med foten i døren får en ny vår. Det triste er at det går lang tid før vi kommer til å oppdage det, mener Henrik Bjørge i NHO Service.

Bli den første til å kommentere på "Mener de nye reglene innebærer betydelig svekkelse av åpenhet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.