Mener terskelverdiene for lærlingkrav er satt for lavt

Anbud365: Mener terskelverdiene for lærlingkrav er satt for lavtVirke, med adm.dir. Vibeke Hammer Madsen i spissen, spør om regjeringen har gjort en grundig nok vurdering av om ikke en høyere terskelverdi ville skapt klarere regler, mindre byråkrati og større trygghet for opplæringsbedriftene og lærlingene.

Skriv ut artikkelen

Fra 1. januar 2017 skal det over bestemte terskelverdier være lærlinger på alle bygg- og anleggsprosjekter og tjenester som det offentlige betaler for. Hovedorganisasjonen Virke mener at disse terskelverdiene er satt for lavt, og spør om regjeringen har gjort en grundig nok vurdering når de ble fastsatt.

Fra nyttår krever offentlige myndigheter at bedrifter har lærlinger for å kunne vinne offentlige oppdrag. Kravet gjelder tjenestekontrakter og bygge- og anleggskontrakter i bransjer med særlig behov for læreplasser. Det er for eksempel bygg- og anleggsbransjen, og forskjellige servicebransjer som tilbyr tjenester innen hotell, konferanse, renhold og kantine.

Gjelder ikke varekontrakter

Virke skriver på sine nettsider at de er glad for den nye regelendringen. Hvert år er det mellom 8 000 – 9000 elever som ønsker en læreplass, men som ikke får det. Ved å skjerpe kravet til å bruke lærlinger, gir vi flere elever muligheten til å fullføre innen yrkesfag. Den nye plikten gjelder derimot ikke mot varekontrakter, fordi en vare ofte er produsert før en vareanskaffelse gjennomføres og slike anskaffelser derfor er lite egnet til å stille krav om bruk av lærling.

Terskelverdiene for lærlingkrav

Med det nye regelverket skal statlige myndigheter kreve bruk av lærlinger for kontrakter verdt minst 1,1 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift og med varighet over tre måneder. Fylkeskommunale og kommunale myndigheter skal kreve bruk av lærlinger for kontrakter med en verdi på minst 1,75 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift og med varighet over tre måneder.

Grundig nok vurdering?

Virke mener at terskelverdien er satt for lavt. I Danmark er terskelen 10 millioner kroner. Virke stiller spørsmål ved om regjeringen har gjort en grundig nok vurdering av om ikke en høyere terskelverdi ville skapt klarere regler, mindre byråkrati og større trygghet for opplæringsbedriftene og lærlingene.

Også utenlandske leverandører

Også utenlandske leverandører må ha lærlinger for å vinne offentlig oppdrag i Norge. De må godkjennes som lærebedrift i Norge og ha norske lærlinger, eller ha med lærlinger eller praksiselever fra tilsvarende opplæringsordning i hjemlandet.

«Forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter» finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Mener terskelverdiene for lærlingkrav er satt for lavt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.