Midler til Anskaffelsesakademiet i statsbudsjettet 2019?

Anbud365-B: Midler til Anskaffelsesakademiet i statsbudsjettet 2019Spørsmålet er om regjeringen ønsker å gi et bidrag til at Anskaffelsesakademiet raskt skal kunne nå sitt formål, og om vi får svaret på dette allerede mandag 8. oktober eller om dette blir et tema først når ny stortingsmelding om offentlig anskaffelser blir lagt frem, spør artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

Av Anita Sundal, leder politikk i Virke

Å styrke kompetansen i det offentlige om innkjøp fra private leverandører er svært viktig for Hovedorganisasjonen Virke, og var en medvirkende årsak til at vi signerte avtalen om å stifte Anskaffelsesakademiet i fjor høst. Når statsbudsjettet for 2019 kommer mandag 8. oktober, er spørsmålet om regjeringen vil støtte Anskaffelsesakademiet og sørge for at initiativet får en god start.

Profesjonalisering av offentlige anskaffelser

Virke mener det er viktig å øke profesjonaliseringen av offentlige anskaffelser, og styrke rekrutteringen for å dekke morgendagens behov for kompetente offentlige innkjøpere. Blant Virkes over 21 000 virksomheter er det mange som leverer varer og tjenester til det offentlige. Når norsk økonomi og næringsstruktur er under omstilling, blir ikke relasjonen mellom offentlige innkjøpere og private leverandører mindre viktig. Regelverket for offentlige anskaffelser skal sikre at pengene utnyttes best mulig, og at innkjøpene bidrar til et konkurransedyktig næringsliv. Virke har i lang tid arbeidet for sterkere innkjøpskompetanse og mer veiledning, på bakgrunn av uheldige erfaringer våre virksomheter har delt med oss. Gjennom Anskaffelsesakademiet kan også virksomhetene få en stemme i arbeidet med å utvikle fagfeltet, for å ivareta både bedrifter og private ideelle aktører som leverer varer og tjenester til offentlig sektor.

Virke har bedt om midler i statsbudsjettet

Ved stiftelsen av Anskaffelsesakademiet, ga Virke uttrykk for at vi skal bidra til at Akademiet når målsetningen om å utvikle kunnskap også ut i fra norsk næringslivs behov. Den forpliktelsen fulgte vi opp da vi avga vårt innspill til nærings- og fiskeridepartementet i januar i år. Virke ba om at regjeringen prioriterte profesjonalisering av offentlige anskaffelser. Det kan Anskaffelsesakademiet bidra til gjennom å tilrettelegge møteplasser for læring og erfaringsutveksling mellom medlemmene, forsknings- og utviklingsmiljøer, og andre kompetansemiljøer.

Vi mener slik profesjonalisering er et formål som bør prioriteres allerede i statsbudsjettet for 2019. Vi viste i vårt budsjettinnspill til at en etablering av 10-15 PhD stillinger vil medføre kostnader i størrelsesorden 15 millioner kroner per år. Spørsmålet er om regjeringen ønsker å gi et bidrag til at Anskaffelsesakademiet raskt skal kunne nå sitt formål, og om vi får svaret på dette allerede mandag 8. oktober eller om dette blir et tema først når ny stortingsmelding om offentlig anskaffelser blir lagt frem.

Bli den første til å kommentere på "Midler til Anskaffelsesakademiet i statsbudsjettet 2019?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.