Mikroleverandør om skjerpede miljøkrav: Gjør det så enkelt som mulig

Anbud365: Mikroleverandør om skjerpede miljøkrav Gjør det så enkelt som muligFlatland AS, med tre ansatte, har sendt seks meldinger til regjeringen i sitt høringssvar om skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser. På bildet Thor Ole Flatland (foto: Anlegg&Transport).

Skriv ut artikkelen

Det er avgjørende at regler og krav blir så enkle som mulig, det er fornuftig at loven og ikke minst forskriften blir formulert så enkelt og forståelig som mulig. Det skriver mikrobedriften Flatland i sitt høringssvar til regjeringens forslag til skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser. Og bedriften ønsker ingen terskel for å stille klima- og miljøkrav. Svært mange innkjøp i deres marked er små og: Som kjent fører «mange bekker små til stor Å».

Flatland AS er en liten bedrift som nettopp har som spesialitet å tilby klima og miljøvennlige produkter/metoder til private, kommunale og fylkeskommunale veger. Ifølge Purehelp har bedriften tre ansatte, er stiftet i 2017 og holder til i Hjartdal kommune i Øvre Telemark. Kommunen har ca. 1600 innbyggere.

Miljøvernminister Torbjørn Berntsen sa i sin tid, heter det i bedriftens høringssvar, «at Staten skal kjøpe grønt». Problemet var bare at dette kun ble med «fine taler» og lite realpolitikk.

Gamle anbudsformuleringer brukes

Da «Lov om offentlige anskaffelser» med dagens ordlyd kom, slik den er i dag, ble det mer optimisme i bedriften. De syntes det var en svært bra utformet formulering og trodde dette skulle føre til nye tider med forventing til nye krav ved innkjøp og anbudsutlysninger. Men:

– Dessverre har det ikke skjedd og fortsatt blir mer enn 90% av anbud innenfor vår «nisje» uten noen krav som relaterer seg til «Lov om offentlige anskaffelser». Tvert imot blir gamle anbudsformuleringer brukt og i tillegg blir det presisert at det ikke er tillatt å komme med «alternative forslag». I praksis betyr det at det ikke er mulig å komme i betraktning om en har et klima/miljøvennlig alternativ en skulle ønske å bidra med.

Så enkelt og forståelig

Det tryggeste for innkjøpere ute i kommuner og fylkeskommuner er å beskrive metoder og produkter som man kjenner godt. Om noe går galt, skriver Flatland AS i sitt høringssvar, er det i alle fall gjort riktig i forhold til håndbøker og tidligere praksis. Men nå kan situasjonen bli ny for mange, nå må en innkjøper ta hensyn både til klima, miljø, utførelse og pris. Dette en viktig grunn til at bedriften mener det er fornuftig at loven og ikke minst forskriften blir formulert så enkelt og forståelig som mulig.

I høringsutkastet fra regjeringen opereres det med tre forslag/alternativer – forslag 1,2 eller 3. I høringssvaret fra bedriften, undertegnet av Thor Ole Flatland, heter det: – Jeg vet faktisk ikke helt hva jeg skal mene? Jeg tror det er avgjørende viktig at ting blir så enkelt og så konkret som mulig.

Seks meldinger til regjeringen

I høringssvaret blir bedriftens synspunkter oppsummert slik:

• Som leverandør av klima og miljøvennlige produkter og metoder til vegsektoren ønskes «Forslag til endring av forskrift om offentlige anskaffelser» velkommen – om nødvendig endre selve loven, for å fjerne smutthullet «der det er relevant»
• Ønsker at regler og krav blir så enkle som mulig
• Ønsker at krav til LCA/EPD blir standardkrav ved alle innkjøp/anbud. – Dette vil oppfylle «lovens bokstav» og hjelpe innkjøper til å skille klimavennlige og mindre klimavennlige produkter/metoder på en flott og enkel måte.
• Alle leverandører bør legge ved egen miljødokumentasjon i tillegg til EPD.
• Ønsker ingen terskel for å stille klima og miljøkrav. Svært mange innkjøp i forbindelse med vegvedlikehold er små og som kjent fører «mange bekker små til stor Å».
• Klima og miljøkrav vil garantert stimulere til utvikling av nye produkter og kanskje ikke minst til klimasmarte løsninger. Klimasmarte løsninger kan like gjerne bety rimeligere løsninger og ikke nødvendigvis dyrere, som sikkert noe vil bli.

Bli den første til å kommentere på "Mikroleverandør om skjerpede miljøkrav: Gjør det så enkelt som mulig"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.