Millionbeløp til ni nye forprosjekter til førkommersielle anskaffelser

Anbud365: Millionbeløp til ni nye forprosjekter til førkommersielle anskaffelser– Førkommersielle anskaffelser er et kinderegg av et virkemiddel der vi løser offentlig sektors utfordringer med forskningsbasert kunnskap samtidig som vi skaper norske arbeidsplasser, sier direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.

Skriv ut artikkelen

Forskningsrådet deler ut til sammen 1,7 mill til ni prosjekter der offentlige aktører skal forberede førkommersielle anskaffelser. I forprosjektene får disse aktørene økonomisk støtte til å ta kontakt med mulige leverandører og andre offentlige virksomheter som har tilsvarende behov – for å finne ut av hva det er mulig å utvikle og hvordan de nye løsningene kan bli best mulig. – Å koble på forskning og utvikling gjennom førkommersielle anskaffelser er en viktig del av verktøykassen for innovative anskaffelser, sier leder for Leverandørutviklingsprogrammet, Per Harbø.

I en førkommersiell anskaffelse kjøper offentlig sektor forsknings- og utviklingsarbeid fra private aktører og FoU-miljøer som konkurrerer om å lage de beste løsningene til offentlig sektors behov. Det er en forutsetning at løsningene ennå ikke finnes på markedet, og utviklerne beholder rettighetene til det de utvikler etterpå.

Forprosjektene som har fått støtte handler blant annet om ubemannede byferger, bearbeidelse og ny bruk av norsk treverk i bygg og effektiv transport av utstyr og pasienter på sykehus. De støttes med mellom 125 000 og 250 000 hver i forprosjektfasen.

Spesielt gunstig for SMB-vekst

Gjennom disse forprosjektene vil prosjekteierne skaffe seg den informasjonen de trenger for å gjennomføre en førkommersiell anskaffelse. Rapporter fra EU viser at målrettet kunnskapsutvikling gjennom førkommersielle anskaffelser er spesielt gunstige for å skape vekst i små og mellomstore bedrifter.

– Forprosjektene er en fin måte for offentlige aktører å skaffe seg større innsikt i egne utfordringer og finne ut hvilke spørsmål man bør stille til markedet for at de skal kunne utvikle de beste løsningene, sier Røttingen.

Hovedutlysningen for førkommersielle anskaffelser vil ha frist 16. september i år. Det er ikke nødvendig å ha deltatt i et forprosjekt for å kunne søke om hovedprosjektmidler.

Nasjonalt program for leverandørutvikling

Leder for Leverandørutviklingsprogrammet, Per Harbø.

– Det er i nasjonens interesse å tilrettelegge for at morgendagens samfunnsutfordringer løses, samtidig som nye vekstnæringer får konkrete muligheter til å utvikle seg. Innovative anskaffelser bidrar til begge deler og nå vet vi at dette virker. Å koble på forskning og utvikling gjennom førkommersielle anskaffelser er en viktig del av verktøykassen for innovative anskaffelser, sier leder for Leverandørutviklingsprogrammet Per Harbø.

Leverandørutviklingsprogrammet og Digitaliseringsdirektoratet vil bistå prosjektene med råd, innsikt og støtte underveis.

– Leverandørutviklingsprogrammet tilbyr prosessuell støtte til prosjektene slik at de offentlige aktørene får en dypere innsikt i egne behov og får gjennomført en god markedsdialog. Slik kan vi få identifisert om problemstillingen egner seg for en førkommersiell anskaffelse som igjen kan bidra til å utvikle banebrytende løsninger på noen av våre største utfordringer, slår Harbø fast.


Førkommersielle anskaffelser er et nytt virkemiddel hos Forskningsrådet og ble testet ut som en pilot i 2019, og blir videreført i år. Her kan du lese mer om hvilke forprosjekt som får støtte.

Bli den første til å kommentere på "Millionbeløp til ni nye forprosjekter til førkommersielle anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.