Mye avhenger nå av forskriftene, særlig for de ideelle

Anbud365: Mye avhenger nå av forskriftene, særlig for de ideelle– Det ligger offensive føringer i innstillingen fra Næringskomiteen for forskriftsarbeidet, som gang på gang slår fast at handlingsrommet skal brukes fullt ut, fastslår direktør Inger Helene Venås i Hovedorganisasjonen Virke.

Skriv ut artikkelen

Svært viktig hvordan forskriftene til den nye loven om offentlige anskaffelser blir. Det gjelder ikke minst den delen av forskriften som gjelder muligheten for å reservere konkurranser for ideelle, slår direktør Inger Helene Venås i Hovedorganisasjonen Virke fast i en kommentar til anbud365.no.

Stortinget er nå ferdig med sin behandling av den nye anskaffelsesloven for denne gangen. Nå er det tid for å lage forskriftene ferdig. Nye anskaffelsesforskrifter vil bli utformet før loven trer i kraft. Nærings– og fiskeridepartementet tar sikte på at nye bestemmelser som utgangspunkt skal gjelde for anskaffelser som iverksettes etter lovens ikrafttredelsesdato. En anskaffelse er iverksatt når den er kunngjort, eller når oppdragsgiver har sendt ut en forespørsel til en eller flere leverandører om å melde sin interesse eller inngi tilbud i forbindelse med en planlagt anskaffelse.

I Virke er man godt fornøyd med utfallet av Stortingets lovbehandling, i særdeleshet at kontrakter knyttet til kjøp av helse- og sosialtjenester kan inngås etter konkurranse reservert for ideelle leverandører.

Viktig forskriftsarbeid

– Vi er veldig glade for at Stortinget har samlet seg rundt løsninger som vil ivareta ideelle og deres egenart i offentlige anskaffelser, og at helse- og sosialtjenester har fått en egen bestemmelse i lovverket. Arbeidet med forskriften blir nå viktig, sier Venås, som er direktør for helse, omsorg og ideell sektor i Virke. Hun fortsetter:

– Det ligger offensive føringer i innstillingen fra Næringskomiteen for forskriftsarbeidet, som gang på gang slår fast at handlingsrommet skal brukes fullt ut. De slår fast at ideelle har særlige fortrinn og spesielle egenskaper som er verdifulle for samfunnet, og peker med det på at det er samfunnsmessig hensiktsmessig at ideelle ivaretas. Nettopp hva EU-retten vil vektlegge.

Konkurranser for ideelle 

Venås peker på at en samlet komite sier at det fortsatt skal være mulig å reservere konkurranser for ideelle, og det vises til dagens praksis knyttet til utvalgte kontraktstyper. Det er særlig arbeidet med utformingen av denne delen av forskriften som blir spesielt viktig. Det vil absolutt være gode måter å gjøre dette på.

Dessuten trekker hun frem at komiteen også peker på kvalitative kriterier som skal kunne vektlegges i en anskaffelse. Disse særtrekkene må også løftes inn og beskrives i forskriften. – Jeg merker meg blant annet at komiteen peker på oppdragsgiver kan vektlegge evnen til å mobilisere ressurser i nærmiljøet, her vil ideelle stå sterkt fordi mange på en utmerket måte implementerer frivillighet i tilbudene sine, poengterer hun.

Lang liste med kvalitative kriterier 

– Komiteen har i det hele tatt på en utmerket måte løfter frem en lang liste med viktige kvalitative kriterier som skal kunne vektlegges, understreker direktør Venås. Det er grunn til å merke seg at blant disse punktene står blant annet brukerens behov for kontinuitet. Det står seg godt sammen med øvrige merknader om langsiktighet. Det å bygge faglige gode tilbud tar tid, mange av de ideelle tilbudene står i en historisk kontekst som gjør dem unike.

Bli den første til å kommentere på "Mye avhenger nå av forskriftene, særlig for de ideelle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.