Mye uforløst potensial for SMB-er i innovative anskaffelser

Anbud365: Mye uforløst potensial for SMB-er i innovative anskaffelserJorunn Birgitte Gjessing-Johnrud er fagansvarlig for Innovasjon Norges satsing på offentlig-privat innovasjon.

Skriv ut artikkelen

Per dags dato er 14 store innovasjonspartnerskap-prosjekter igangsatt, fremgår det av et oppslag på Innovasjon Norges nettsider. Jorunn Birgitte Gjessing-Johnrud, fagansvarlig for Innovasjon Norges satsing på offentlig-privat innovasjon, slår imidlertid fast at så langt har ikke innovative anskaffelser stor utbredelse som utviklingsverktøy i offentlig sektor. Det er et betydelig uforløst potensial for mindre, innovative norske selskaper som både vil og kan være med på å forme morgendagens helsetjenester ved hjelp av velferdsteknologiløsninger.

Aktivitetsroboten Berntsen er et eksempel på hvordan private bedrifter kan bidra til å løse store offentlige utfordringer, og er et resultat av at Stavanger kommune inngikk landets første innovasjonspartnerskap i 2017. Kommunen ville bruke partnerskapet til å få fram nye løsninger på utfordringer de har i heldøgnsomsorgen.  Berntsen skal hjelpe hjemkomne pasienter ut av sengen og på trening. Det vil gjøre veien tilbake til en friskere hverdag lettere for pasienten, og spare det offentlige for millioner av kroner.

Dette er et strålende eksempel på hvordan private selskaper og offentlige kjøpere sammen kan komme frem til løsninger på store samfunnsutfordringer, sier Jorunn Birgitte Gjessing-Johnrud i et oppslag på nettsidene til Innovasjon Norge. Hun er fagansvarlig for Innovasjon Norges satsing på offentlig-privat innovasjon. 

Ikke stor utbredelse

Så langt har ikke innovative anskaffelser stor utbredelse som utviklingsverktøy i offentlig sektor. Det er et betydelig uforløst potensial for mindre, innovative norske selskaper som både vil og kan være med på å forme morgendagens helsetjenester ved hjelp av velferdsteknologiløsninger.

Innovasjon Norge har de siste årene fornyet satsingen på offentlig-privat innovasjon. – Vi vet mye om hva som fungerer og hvilke barrierer vi må bryte ned for å få til enda mer innovasjonssamarbeid på tvers av sektor og næring, og anbefaler blant annet flere praktiske testprosjekter hvor leverandør og oppdragsgiver sammen kan eksperimentere med nye løsninger, sier hun.

Gode samarbeidsmodeller

Gode samarbeidsmodeller for offentlig-private innovasjonspartnerskap er viktig. Innovasjon Norge skrev i sin rapport «Drømmeløftet 2016: Helse og velferd

En rapport fra Innovasjon Norge om utfordringer og muligheter innenfor mulighetsområdet helse- og velferd»: Vi trenger nye, praktiske samhandlingsarenaer og innovasjonssamarbeid der næringsliv, kommuner og etater samarbeider tettere om å finne nye løsninger på viktige utfordringer. Gjennom Innovasjonspartnerskap kan vi gå løs på tverrfaglige problemstillinger som ikke kan løses av en kommune alene gjennom en anskaffelse. Før-kommersielle anskaffelser forutsetter en utlysning av ferdig løsning i etterkant av samarbeidet, noe som ofte fører til stans i prosessene.

Bli den første til å kommentere på "Mye uforløst potensial for SMB-er i innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.