Nå foreligger førsteutkastet til veiledningen til de skjerpede miljøkravene

Anbud365: DFØ vil medio-januar lansere en "klima- og miljørisikoliste» knyttet til veiledningen, som identifiserer sentrale klima- og miljøhensyn for innkjøpskategorier på bakgrunn av på CPV-koder. På bildet avdelingsdirektør Marit Holter-Sørensen i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).DFØ vil medio-januar lansere en "klima- og miljørisikoliste» knyttet til veiledningen, som identifiserer sentrale klima- og miljøhensyn for innkjøpskategorier på bakgrunn av på CPV-koder. På bildet avdelingsdirektør Marit Holter-Sørensen i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Skriv ut artikkelen

Nå kan du kikke på førsteutkast til veiledning om de nye reglene om 30 % vektlegging av klima og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Det er DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) som står bak utkastet. Samtidig inviteres Innkjøps-Norge til å komme med innspill på veilederens innhold og brukervennlighet. Har du noe på hjertet, har du en uke på deg. De skjerpede klima- og miljøkravene trer i kraft allerede 1. januar 2024.

Denne veiledningen skal bistå offentlige oppdragsgivere med å ivareta skjerpede krav til klima- og miljø i offentlige anskaffelser. Endringene innebærer at klima- og miljøhensyn som hovedregel skal vektes med minimum 30 %, men åpner for unntak dersom gitte vilkår er oppfylt. Veiledningens del 1 gir anbefalinger om hvordan oppdragsgiver kan foreta gode vurderinger i tråd med ny miljøbestemmelse.

Sjekklister og eksempler

Veiledningen presenterer sjekklister og eksempler som skal bistå oppdragsgivere med å anvende hovedregelen, og med vurderingen av når unntakene kan benyttes. Det presenteres også et praktisk eksempel på bruk av evalueringsmodell for prissetting av kvalitet som skal sikre 30 % vekting av miljø, i tråd med ny miljøbestemmelse, samt en formel som også andre kan benytte til utregning for dette formålet i sine anskaffelser.

I veiledningens del 2 presenteres eksempler på bruk av de nye reglene på fem prioriterte innkjøpskategorier, som til sammen utgjør en stor andel av offentlige anskaffelsesbudsjetter: Bygg, anlegg og eiendom, veigående transport, IKT-utstyr, mat og møbler.

Veiledningen vil være dynamisk og videreutvikles og oppdateres jevnlig, opplyser DFØ..

Veiledningens innhold; her kan du laste ned utkastet

Hoveddokument: Utkast til innspillsrunde – Veiledningen for nye miljøkrav
Inkludert vedlegg 1–3:

  • Vedlegg 1: Ivaretakelse av 30 % vekting ved bruk av modellen prissetting av kvalitet
  • Vedlegg 2: DFØs høyrisikoliste for klima- og miljøbelastning i anskaffelser
  • Vedlegg 3: Slik har DFØ jobbet med utvikling av veiledningen

Vedlegg 4: Verktøy til bruk sammen med vedlegg 1
Verktøy til bruk sammen med vedlegg 1

Vedlegg 5: Utkast til nye tildelingskriterier

Innspillsfristen er 8. november (midnatt). Imidlertid har vedlegg 5 utvidet høringsfrist til 15. november (midnatt).

Bli den første til å kommentere på "Nå foreligger førsteutkastet til veiledningen til de skjerpede miljøkravene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.