Nå kommer ESPD – EUs forenklingsskjema

Anbud365: Nå kommer ESPD – EUs forenklingsskjemaNederst i artikkelen under er det en lenke til EUs nye egenerklæringsskjema. Sjekk og se om det blir en forenkling!

Skriv ut artikkelen

Med det nye regelverket for offentlige anskaffelser kommer EUs egenerklæringsskjema ESPD. Det skal oppdragsgivere lage og tilbydere fylle ut i forbindelse med anbudskonkurranser i stedet for å hente fram en rekke dokumenter for å vise at man er kvalifisert. Bare vinneren skal normalt avkreves «full dokumentasjonspakke». Fra oktober 2018 skal det utelukkende finnes i elektronisk form.

Europakommisjonen har laget et elektronisk egenerklæringsskjema for bedrifter som vil delta i offentlige anbudsrunder i Europa. Skjemaet kan brukes straks EUs reviderte innkjøpsdirektiv fra 2014 er gjennomført i nasjonal rett. I dagligtale omtales skjemaet ofte som ESPD, som står for ”European Single Procurement Document”.

Etter EU–direktiv 2014/24/EU skal en oppdragsgiver godta at leverandører benytter ESPD i en offentlig anskaffelsesprosess. Egenerklæringsskjemaet skal fungere som foreløpig dokumentasjon for at leverandøren oppfyller kvalifikasjonskravene og eventuelle utvelgelseskriterier, og at det ikke foreligger grunner for avvisning. Oppdragsgiveren vil bare være forpliktet til å innhente dokumentasjonsbevis fra den valgte leverandøren for å kontrollere om egenerklæringen er utfylt korrekt.

Ett av de viktigste forenklingstiltakene

Oppdragsgiveren kan imidlertid på ethvert tidligere tidspunkt i løpet av prosedyren be leverandørene om å fremlegge alle eller deler av støttedokumentene hvor dette er nødvendig for å sikre en korrekt gjennomføring av prosedyren. Hovedformålet med innføringen av standardformularet er å redusere administrative byrder for oppdragsgivere og leverandører. EU-kommisjonen anser skjemaet som ett av de viktigste forenklingstiltakene i det nye anskaffelsesdirektivet. ESPD vil være tilgjengelig på alle EU-språk og skal foreligge i elektronisk versjon innen 18. april 2018.

Standardformularet blir etter hvert oversatt til norsk og gjøres tilgjengelig i EU-kommisjonens tjeneste for ESPD. Over tid forventes det at egenerklæringsskjemaet vil være tilgjengelig gjennom de fleste konkurransegjennomføringsverktøy. Gjennom den nye forskriften om offentlige anskaffelser vil det bli obligatorisk å benytte standardformularet ved anskaffelser etter del III (anskaffelser over EØS-terskelverdiene).

Også forsyningsforskriften

Det vil også være obligatorisk å bruke standardformularet ved anskaffelser etter den nye forsyningsforskriften der reglene om avvisning og kvalifikasjonskrav i anskaffelsesforskriften kommer til anvendelse.

Innføringen av ESPD antas samlet sett å medføre en betydelig reduksjon i transaksjonskostnadene for offentlige oppdragsgivere og leverandører i offentlige anskaffelsesprosesser, ifølge utkastet til EØS–komitevedtak.

Det er oppdragsgiverens krav i konkurransegrunnlaget som styrer hva som skal fylles ut i skjemaet. Det er mulig å gjenbruke opplysningene i det felles europeiske anskaffelsesdokumentet fra konkurranse til konkurranse. Det gjelder både oppdragsgiver og tilbyder. Gjenbruk kan sikres gjennom kopiering og lagring av opplysninger på egne elektroniske plattformer.

Bli den første til å kommentere på "Nå kommer ESPD – EUs forenklingsskjema"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.