Nå kommer sertifiseringsordningen for samfunnsansvar

Anbud365: Nå kommer sertifiseringsordningen for samfunnsansvarLanseringen av fagplanen for SOA Samfunnsansvar kan virkelig sette fart på kursleverandørmarkedet på området, tror avdelingsdirektør Anna Katrine A. Hvardal i DFØ, som er eier av sertifiseringsordningen for offentlige anskaffelser (SOA).

Skriv ut artikkelen

En ny fagplan i sertifiseringsordningen SOA er på vei. 19.november lanseres SOA Samfunnsansvar. Sertifiseringstestene (kartleggings- og sertifiseringstestene) for denne ventes ferdige høsten 2021. Offentlige virksomheter har tatt SOA i bruk, konstaterer avdelingslingsdirektør Anna Katrine A. Hvardal i DFØ, som er eier av ordningen. Om lag 140 har tatt testen så langt i 2020 – på tross av begrensninger og utfordringer på grunn av korona-situasjonen.

Høsten 2019 ble Sertifiseringsordning for offentlige anskaffelser (SOA) lansert. Den første fagplanen SOA basis kom 25. september, sertifiseringstesten 14. oktober. Ett år etter utvides ordningen med en ny fagplan: SOA samfunnsansvar. Den skal gi innkjøpere og virksomheter en standard for kompetanse knyttet til å ivareta samfunnsansvar gjennom anskaffelser.

Den nye fagplanen tar for seg områdene klima og miljø, sosialt ansvar og arbeidslivskriminalitet. Å jobbe med samfunnsansvar gjennom virksomhetens anskaffelser krever en profesjonell og kompetent anskaffelsesfunksjon. Fagplanen SOA samfunnsansvar skal bidra til systematisk kompetansebygging gjennom å gjøre det enkelt for innkjøpere å vite hvilken kompetanse som er nødvendig for å jobbe med samfunnsansvar på en god måte.

Fagplanen er også et viktig verktøy for kursleverandører som ønsker å bygge kurs med relevant og oppdatert innhold, som gjør deltakerne i stand til å bestå en sertifiseringstest etterpå.

Forberedelse til sertifisering

Det er i første omgang fagplanen SOA samfunnsansvar som slippes. Det gir kursleverandørmarkedet god tid til å forberede kurs som kan sette offentlige innkjøpere i stand til å bestå sertifiseringstesten når den lanseres i 2021. For kursleverandører legges det opp til en-til-en dialog i etterkant av lanseringen. Kurs og opplæring er en viktig del av målet om økt kompetanse på anskaffelsesområdet, og DFØ er opptatt av å ha en god dialog med kursleverandørmarkedet. Hvardal i DFØ tror at lanseringen av den nye fagplanen kan sette fart på kursleverandørmarkedet på området samfunnsansvar.

Fagplanen vil gjøres tilgjengelig på anskaffelser.no etter lanseringen.

Temaer med høy prioritering

Samfunnsansvar er høyt på den politiske agendaen. Særlig er klima og miljø en prioritet. Marit Holter-Sørensen er fagansvarlig for klima og miljø i anskaffelsesdivisjonen i DFØ. Hun poengterer at offentlige anskaffelser er et viktig virkemiddel for å nå bærekraftmålene, men at det kan være krevende å vite når det skal stilles krav og hvilke krav som skal stilles.

I tillegg til klima og miljø behandler fagplanen arbeidslivskriminalitet og sosialt ansvar. Fagansvarlig for arbeidslivskriminalitet, Anne Cathrine Jacobsen, i DFØ peker på at offentlige oppdragsgivere har et særlig ansvar for å bidra til å bekjempe arbeidslivskriminalitet i offentlige kontrakter. Både Jacobsen og Holter-Sørensen håper at SOA Samfunnsansvar skal være til hjelp for innkjøpere i det viktige arbeidet med å følge opp sitt ansvar når det gjelder samfunnshensyn i offentlige anskaffelser.

Advokat Arnhild Dordi Gjønnes i NHO leder fagrådet i SOA. Hun poengterer at det for henne er viktig å være sikker på at læringsmålene som utarbeides er relevant for den satsingen som blir gjort innenfor SOA Samfunnsansvar. -Temaet er høyaktuelt og oppdragsgivere må lære seg faget slik at det blir stilt riktige krav for å få den rette måloppnåelsen til beste for innkjøper, leverandør og samfunnet.

Du kan melde deg på lanseringen av fagplanen til SOA samfunnsansvar ved følge denne lenken: https://dfo.no/kurs/326171

Bli den første til å kommentere på "Nå kommer sertifiseringsordningen for samfunnsansvar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.