Nær 10 000 anskaffelser blir uten kunngjøringsplikt, men skal gjøres kjent

Anbud365: Nær 10 000 anskaffelser blir uten kunngjøringsplikt, men skal gjøres kjentUnder terskelverdiene må oppdragsgiver også sørge for konkurranse om kontrakten ved at oppdragsgiver gjør oppdraget kjent for "et rimelig antall leverandører, for på denne måten å oppnå best mulig pris og kvalitet i det relevante markedet."

Skriv ut artikkelen

I størrelsesorden 10 000 anskaffelser årlig trenger fra 1. januar 2017 ikke lenger å kunngjøres doffin. De skal imidlertid ikke forsvinne under radaren av den grunn. Etter lov og forskrift forutsettes det nemlig at en konkurranse skal gjøres kjent for «et rimelig antall leverandører». Gjøres ikke det, kan Kofa komme inn – kanskje med gebyrkrav.

En Doffin–statistikk de siste 12 måneder september 2015 – september 2016 viser nærmere 20 000 kunngjøringer i denne perioden. Halvparten av disse er nasjonale, dvs. etter dagens regelverk mellom NOK500 000 og opp til EU/EØS–terskelverdiene. 5% – 957 anskaffelser – er under den nasjonale terskelverdien på NOK500 000, mens resten da er kunngjøringer som også skal lyses ut i EUs system: TED og Official Journal. 

11 000 anskaffelser

I debatten om den nye, kommende nasjonale terskelverdien har det vært et stort poeng at kunngjøringsplikten faller bort for anskaffelser opp til EU/EØS–terskelverdien. Etter nevnte statistikk dreier det seg om nær 11 000 anskaffelser på årsbasis.

Ofte har fordelingen 80–20 vært nevnt, i den forstand at 80% av anskaffelsene fra 1. januar 2017 ikke må kunngjøres. Ulikheten i fordelingsantakelsene fremkommer alt etter hvilke kunngjøringer som er med i anslagene eller ikke. Dessuten brukes 80–20 gjerne som en standardisert antydning på mange felt.

Mange typer kunngjøringer

Doffin–statistikken som Anbud365 har fått tilgang til gjennom Difi, har med seg veiledende, konkurranser og konkurranseresultat både for klassisk sektor og forsyningssektorene. Flere tusen endringskunngjøringer er med, intensjonskunngjøringer likeså.  De to sistnevnte kategoriene sammen med de tre for klassisk sektor utgjør imidlertid nær 97% av alle kunngjøringene.

At kunngjøringsplikten faller bort for anskaffelser med en verdi under EU/EØS–terskelverdiene betyr ikke at det er «fritt fram». Nærings– og fiskeridepartementet (NFD) skrev ved lanseringen av det nye regelverket at «Innkjøp under terskelverdien må likevel fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling, og det offentlige må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført.»

Må gjøre oppdraget kjent

På sin nye side om offentlige anskaffelser legger departementet suksessivt ut nye veiledninger. En dem som allerede er ute, gjelder nettopp de grunnleggende prinsippene. Blant annet heter det at de grunnleggende prinsippene gjelder for alle anskaffelser over 100.000 kroner ekskl. mva. der lov om offentlige anskaffelser gjelder.

Et annet sted i samme veiledning skriver NFD bl.a. (i omtalen av konkurranseprinsippet) at under terskelverdiene må oppdragsgiver også sørge for konkurranse om kontrakten ved at oppdragsgiver gjør oppdraget kjent for “et rimelig antall leverandører, for på denne måten å oppnå best mulig pris og kvalitet i det relevante markedet.”

Bli den første til å kommentere på "Nær 10 000 anskaffelser blir uten kunngjøringsplikt, men skal gjøres kjent"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.