Nær 185 statlige virksomheter i mål med EHF i år, Husbanken sliter

Anbud365: Nær 185 statlige virksomheter i mål med EHF i år, Husbanken sliterStortingsrepresentant Helge André Njåstad spurte, kommunal- og distriksminister Bjørn Arild Gram svarte – om utbredelsen av EHF i Staten (foto/Gram: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor).

Skriv ut artikkelen

Ved utgangen av 2021 ventes om lag 185 statlige virksomheter å benytte EHF-faktura via systemene til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Blant disse er ikke Husbanken som sliter med et låne- og forvaltningssystem fra tidlig på 1990-tallet. Det støtter ikke elektronisk fakturering. Dette opplyste kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Stortingsrepresentant Helge André Njåstad lurte på hvorfor ikke alle statlige instanser bruker EHF-faktura – og om det er et mål for kommunal- og distriktsministeren at det skal skje. Derfor fyrte han av et skriftlig spørsmål til statsråden, som kunne konstatere at det er et mål om effektive og brukervennlige digitale løsninger i offentlig sektor. Det gjelder også innenfor tjenestene økonomiforvaltning og fakturering. Det har vært jobbet systematisk over mange år med bruk av elektronisk faktura.

Forskrift om elektronisk faktura ved offentlige anskaffelser er hjemlet i anskaffelsesloven og trådte i kraft 2. april 2019. Den pålegger virksomhetene å kreve elektronisk faktura på EHF-format når de anskaffer varer og tjenester. Den gjelder både statlig og kommunal sektor, slo statsråden fast, og:

Alle statlige i mål i år

– Per januar 2021 kunne 147 statlige virksomheter benytte elektronisk faktura via DFØs systemer. I løpet av inneværende år skal ytterligere 37 statlige virksomheter benytte elektronisk faktura via DFØ. Da vil i hovedsak alle statlige virksomheter benytte elektronisk faktura.

I et rundskriv som retter seg mot statlige forvaltningsorganer pålegges slike virksomheter å tilby elektronisk faktura når de selger varer og tjenester til kunder som ikke er privatpersoner. Dersom en virksomhet har problemer med å oppfylle dette kravet, kan det søkes dispensasjon fra kravet ved søknad til Direktoratet for økonomistyring (DFØ).

Kommunal- og distriksministeren opplyste i sitt svar at mer enn 80 % av statlige virksomheter bruker DFØ som regnskapsfører. Disse virksomhetene har automatisk tilgang på fakturasystem som støtter EHF-faktura.

Men Husbanken …

Men så viste det seg at Husbanken henger etter:

Husbanken har per i dag et eldre låne- og forvaltningssystem som ble satt i drift tidlig på 1990-tallet, opplyste Gram. Dagens lånessystem støtter ikke elektronisk fakturahåndtering. Husbanken inngikk avtale med ekstern leverandør våren 2020 om kjøp av nytt låneforvaltningssystem, hvor et av kravene til det nye systemet er støtte for elektronisk fakturahåndtering. Det ble ikke ansett formålstjenlig å utvikle ny funksjonalitet på det gamle systemet, da dette vil bli dekket i nytt system. Det nye systemet er planlagt ferdigstilt i løpet av 2022.

Bli den første til å kommentere på "Nær 185 statlige virksomheter i mål med EHF i år, Husbanken sliter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.