Når staten kjøper forbruksmateriell, leveres 85% med nullutslipp-kjøretøy

Anbud365: Når staten kjøper forbruksmateriell, leveres 85% med nullutslipp-kjøretøyBring er en av underleverandørene som leverandørene (Maske, Lyreco, Norengros) benytter seg av og som har innfaset mange nullutslippskjøretøy de siste årene, for å møte den type krav som Statens innkjøpssenter stiller (foto: Aksel Jermstad/byAksel).

Skriv ut artikkelen

Statens innkjøpssenters avtale for levering av forbruksmateriale til statlige virksomheter gir gode miljøgevinster, fremgår det av en artikkel på anskaffelser.no. Krav til bruk av nullutslippskjøretøy har ført til at 85% av transporten skjer med nullutslippskjøretøy.

Våren 2022 inngikk Statens innkjøpssenter en fellesavtale for forbruksmateriell med leverandørene Lyreco Norge AS, Maske AS og Norengros AS. Avtalen trådte i kraft for litt over to år siden og har en samlet varighet på: 2 år + 1 år + 1 år, m.a.o. er opsjonen utløst med de tre leverandørene for perioden 1.mars 2024 til 28.februar 2025.

Redusere negativ miljøpåvirkning

185 statlige virksomheter er tilsluttet avtalen, som omfatter kontorrekvisita, renholds- og toalettrekvisita, kantineartikler og datarekvisita m.m. Et sentralt mål i avtalen var å redusere negativ miljøpåvirkning fra offentlige oppdragsgivere. Gjennom dialog med leverandørene har Statens innkjøpssenter:

  • satt krav til bruk av nullutslippskjøretøy til virksomheter lokalisert i byer
  • satt mål om at minimum 50% av produktene som leveres skal være miljømerkede
  • innført gebyr til oppdragsgiver om det gjennomføres ordrer til under 1 000 kr

De nye kravene har hatt en betydelig påvirkning på andelen leveranser som blir gjort med nullutslippskjøretøy. Antallet miljøvennlige leveranser har økt fra 4 751 i siste kvartal 2022, til 6 083 i siste kvartal 2023. Dette er en økning fra 65 % til 85 % av alle leveranser.

Aktiv kontraktsoppfølging

– De store gevinstene har vi hentet ut gjennom dialog med leverandørene. Dette viser at en aktiv kontraktsoppfølging gir resultater, sier Jasmin Mirza, avtaleforvalter i Statens innkjøpssenter.

Statens innkjøpssenter vil fortsette å følge opp leverandørene gjennom kontraktsoppfølgingsmøter for å ytterligere øke miljøprestasjonen i avtalen, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Når staten kjøper forbruksmateriell, leveres 85% med nullutslipp-kjøretøy"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.