Nedgang i obligatoriske kunngjøringer hittil i år, frivillige på vei opp

Anbud365: Nedgang i obligatoriske kunngjøringer hittil i år, frivillige på vei oppDifi har nå foretatt en første observasjon av utviklingen når det gjelder kunngjøringer. Det er for tidlig å si noe om trender, men Difi vil fortsette å måle dette gjennom året.

Skriv ut artikkelen

De aller første observasjoner når det gjelder kunngjøringer etter at den nasjonale terskelverdien føk i være ved sist årsskifte, foreligger nå fra Difis hånd. Antall kunngjøringer i januar og februar i år er gått ned sammenliknet med samme måneder i fjor – både totalt anta kunngjøringer og de nasjonale kunngjøringer. Men frivillige kunngjøringer viser økning.

De nasjonale terskelverdiene ble hevet samtidig med at det nye norske anskaffelsesregelverket trådte i kraft 1. januar i år. For anskaffelser opp til 1,1 mill. i verdi er det ikke lenger kunngjøringsplikt, men fra flere innkjøperhold at man likevel vil kunngjøre som før.

Difi har nå foretatt en første observasjon av utviklingen når det gjelder kunngjøringer. Det er for tidlig å si noe om trender, men Difi vil fortsette å måle dette gjennom året.

De første observasjoner

Observasjonene så langt viser at antall nasjonale kunngjøringer har gått ned. Det har imidlertid også EU-kunngjøringer. Hva som er årsaken til at også antall EU-kunngjøringer går ned – om dette viser seg å være en trend – må analyseres særskilt, ifølge Difi. Nedgangen i antall nasjonale kunngjøringer kan nok enkelt tilskrives endringen i terskelverdi for kunngjøringsplikt.

En sammenlikning av januar og februar for henholdsvis 2017 og 2016 viser at det i de to månedene i år var publisert 646 færre kunngjøringer enn i tilsvarende periode i 2016. Nedgangen i januar 2017 – januar 2016 var 23% for det totale antallet kunngjøringer, 28% for konkurranser i klassisk sektor. Tilsvarende for februarmånedene var hhv 20 og 22%.

Færre kunngjorte

I januar i fjor ble det kunngjort 496 nasjonale konkurranser i klassisk sektor, i samme måned i år 358. Nedgangen i TED–kunngjøringer (over EU/EØS–terskelverdiene) i klassisk sektor i samme måned var fra 292 i fjor til 209 i år. Februartallene viser 683 kunngjorte nasjonale konkurranser i klassisk sektor i fjor, 479 i år. TED–tallene (over EU/EØS–terskelverdiene) for kunngjøringer i klassisk sektor i februar i fjor var for øvrig 177, i år 178.

De foreløpige observasjonene viser at antall frivillige kunngjøringer av konkurranse prosentvis viser en formidabel økning – opp 122% i januar og 116% i februar i år sammenliknet med samme måneder i fjor. I rene tall dreier det seg imidlertid bare om en økning i år på 98 kunngjøringer. Frivillige kunngjøringer i 2016 gjaldt for konkurranser med en verdi under 500 000 kroner, i år under den nye nasjonale terskelverdien 1,1 millioner kroner.

Bli den første til å kommentere på "Nedgang i obligatoriske kunngjøringer hittil i år, frivillige på vei opp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.