NHO: Høyere nasjonal terskelverdi en katastrofe for SMB

Anbud 365: NHO Høyere nasjonal terskelverdi en katastrofe for SMBIngebjørg Harto, næringspolitisk direktør i NHO, reagerer kraftig på heving av den nasjonale terskelverdien.

Skriv ut artikkelen

En forenkling for innkjøpere og hoffleverandører, men en katastrofe for småbedrifter. Det er NHOs dom etter at regjeringen hever de nasjonale terskelverdiene for offentlige innkjøp til EU-nivå.

Terskelverdier er beløpsgrenser som angir når viktige deler av regelverket for offentlige anskaffelser kommer til anvendelse. Stortinget har pålagt regjeringen å heve de nasjonale tersklene. Begrunnelsen er forenkling.

Nærings- og fiskeridepartementet varslet i går at de hadde vedtatt tre nye forskrifter om offentlige anskaffelser. Blant annet skal den nasjonale terskelverdien økes fra 500 000 kroner til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner kroner ikke lenger må kunngjøres og følge detaljerte regler. Det betyr en betydelig forenkling for flere tusen anskaffelser hvert eneste år.

Innkjøp under terskelverdien må likevel fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling, og det offentlige må kunne dokumentere hvordan konkurransen er gjennomført.

Stort tilbakeskritt 

NHO reagerer kraftig:

– Ja, det er en forenkling for innkjøperne og for de faste, gjerne store, leverandørene. Men det gir store utfordringer og er et stort tilbakeskritt for mindre bedrifter som ønsker å delta i konkurranse om å få levere til det offentlige, sier Ingebjørg Harto, næringspolitisk direktør i NHO.

– Vi har jobbet lenge for å forenkle regelverket for offentlige anskaffelser. Men vi mener terskelverdien på 1,1 millioner er satt for høyt. Små bedrifter vil kunne risikere å aldri komme til forhandlingsbordet, med mindre de er oppdragsgivers foretrukne leverandør.

Under radaren for kontroll

– I tillegg vil de samme kontraktene gå under radaren for kontroll. Dermed er dette ikke et skritt i riktig retning for å få bukt med arbeidslivskriminalitet.

Bli den første til å kommentere på "NHO: Høyere nasjonal terskelverdi en katastrofe for SMB"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.