NHO: Ikke kutt de særnorske reglene!

Anbud365 NHO Ikke kutt de særnorske reglene!NHOs president, Tore Ulstein, står bak NHOs uttalelse til Produktivitetskommisjonen

Skriv ut artikkelen

Ikke kutt de særnorske reglene eller de ikke–anskaffelsesfaglige kravene. Dette slår NHO fast i en høringsuttalelse. NHO ber dessuten om mer offensive grep som kan bidra til å fremme risikoviljen i offentlig sektor og dermed fremme innovasjon. Et kompetanseløft er også viktig, mener den største leverandørforeningen.

I en høringsuttalelse til Produktivitetskommisjonen erklærer NHO seg uenig i kommisjonens forslag om å oppheve de særnorske reglene for anskaffelser under EØS-terskelverdi. Reglene under EØS–terskelverdi har en svært viktig funksjon, særlig for næringslivets små og mellomstore bedrifter. Innenfor bygg og anlegg er anskaffelser på 39 millioner kroner en stor kontrakt, selv om beløpet er under terskelverdien, skriver NHO.

Kommisjonen viser eksempler på at regelverket for offentlige anskaffelser beskrives som detaljert og praktiseringen som formalistisk. NHO vil på sin side understreke at de nye lov- og forskriftsforslagene på anskaffelsesområdet som allerede er vedtatt eller vil bli vedtatt i 2016, gjennomgående vil bidra til forenklinger for både offentlig sektor og for næringslivet. For anskaffelser under 100 000 kroner er det allerede bestemt at anskaffelsesregelverket ikke skal gjelde. Muligheten til å reparere feil i anskaffelsesprosessen blir også vesentlig forbedret.

Ikke–anskaffelsesfaglige krav

Heller ikke kan NHO støtte kommisjonens anbefaling om at ikke–anskaffelsesfaglige krav bør fjernes fra anskaffelsesregelverket. – Offentlige anskaffelser også bør fremme andre viktige samfunnsmessige hensyn, og anskaffelsesreglene bør kunne synliggjøre et viktig utvalg av disse, heter det.

NHO ønsker at regjeringen så raskt som mulig starter arbeidet med å utarbeide en handlingsplan for å sette et ordentlig trykk på fagområdet offentlige anskaffelser. Et kompetanseløft er viktig.

Potensielle besparelser

Det er store potensielle besparelser på en bedre innkjøpspraksis. Det er kommisjonen og NHO enige om. Bedre statistikkgrunnlag er også fremhevet som drivkrefter for effektive innkjøp. NHO har tidligere foreslått at det utarbeides bedre anskaffelsesstatistikker.

Også innovasjon er med i NHOs høringsuttalelse. Det heter bl.a. at for å lykkes med innovasjon må man ofte ta risiko. I tillegg vet vi, fortsetter NHO, av erfaring at flere innovative prosjekter har en omdømmemessig nedside, siden noen innovasjoner går galt. Svak vektlegging av innovasjon i offentlig innkjøp kan i stor grad knyttes til særtrekk ved offentlig sektor.

Risikoavlastning

NHO gjentar behovet for mer offensive grep som kan bidra til å løse utfordringene ved særtrekkene ved offentlig sektor, og på den måten bidra til å fremme risikoviljen i offentlig sektor. – Vi mener det er behov for å etablere en søknadsbasert tilskuddsordning som avlaster offentlige virksomheter som ønsker å foreta særlig krevende innovative innkjøp. På sikt bør rammen til denne ordningen være rundt 500 millioner kroner for så bli evaluert med sikte på ytterligere styrking. Det tilsvarer i overkant av 0,1 prosent av samlede årlige offentlige innkjøp, poengterer NHO.

Bli den første til å kommentere på "NHO: Ikke kutt de særnorske reglene!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.