NHO lanserer kunngjøringsløsning for anbud under terskelverdi

Anbud365: NHO lanserer kunngjøringsløsning for anbud under terskelverdi Forhøyelsen av terskelverdien har gjort at mange små bedrifter og gründere sliter med å komme seg inn på det offentlige markedet, sier Arnhild Dordi Gjønnes, advokat og NHOs ekspert på offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

NHO mener at alle bedrifter skal få lik tilgang til markedet og foreslår derfor at det etableres en obligatorisk, enkel kunngjøring av kontrakter under terskelverdi. NHOs forslag er at det skal opprettes et Lille Doffin for offentlige oppdrag under 1,3 millioner kroner. Det vil gjøre det enklere for små og mellomstore bedrifter å konkurrere om offentlige oppdrag, heter det.

NHO har i lengre tid kritisert hevingen av den nasjonale terskelverdien til nivå med EU/EØS-terskelverdien, som EU justerer annethvert år – stort sett for å dekke inn prisstigningen siden sist. Gjennom EØS-avtalen blir justeringen innlemmet i norsk regelverk når EØS-komiteen (de tre EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein + EU) er ferdig med sin håndtering av saken.

6.april i år ble denne terskelverdien for hva som skal ut på anbud hevet til 1,3 millioner kroner. Det betyr at det ikke er kunngjøringsplikt under denne minsteverdien. Det legger lista for hvilke bedrifter som kan være med å konkurrere om offentlige anbud, enda høyere, ifølge NHO.

Lovet næringsministeren

På NHOs anskaffelseskonferanse lovte NHO at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen skulle få forslag til en enklere kunngjøring for anbud med verdi under den nasjonale/EU/EØS-terskelverdien.

Lille Doffin ble opprinnelig utredet allerede i 2007 og ble lansert i forbindelse med den daværende hevingen av nasjonal terskelverdi fra 200 000 til 500 000 kroner.

– Skal det skapes arbeidsplasser må bedriftene ha markedsadgang. For mange representerer det offentlige en stor del av markedet og når det offentlige bruker store rammeavtaler blir det vanskelig for de mindre bedriftene å være med å konkurrere om oppdragene. Forhøyelsen av terskelverdien har derfor gjort at mange små bedrifter og gründere sliter med å komme seg inn på det offentlige markedet, sier Arnhild Dordi Gjønnes, advokat og NHOs ekspert på offentlige anskaffelser.

Mer krevende tilgang til markedet

For mange mindre bedrifter har tilgangen til markedet for mange blitt mer krevende og i mange tilfeller forsvunnet fordi kontraktene ikke blir publisert. Bedrifter som derimot er kjent i markedet vil ofte bli kontaktet direkte.

NHO mener at alle bedrifter skal få lik tilgang til markedet og foreslår derfor at det etableres en obligatorisk, enkel kunngjøring av kontrakter under terskelverdi. For mange gründere og små bedrifter vil kontrakter på ca. 300 000 kroner til 500.000 kroner kunne være halvparten av bedriftenes omsetning.

NHO foreslår følgende: 

  • NHO ønsker å sikre effektiv og virksom konkurranse. En forutsetning for konkurranse er at alle interesserte leverandører kan skaffe seg informasjon om oppdraget. Det foreslås derfor at det innføres en enkel kunngjøringsplikt for små anskaffelser.
  • For at kunngjøringene skal nå flest mulig leverandører i markedet, bør kunngjøringsplikten være digital. Det er naturlig å legge alle kunngjøringer til samme nettsted. Derfor foreslår NHO at en forenklet kunngjøringsplikt legges til Doffin (”Lille-DOFFIN”) .
  • Kravet til kunngjøringstekst må være svært enkel for å sikre at flest mulig offentlige oppdragsgivere finner det enkelt og greit å kunngjøre.

Bli den første til å kommentere på "NHO lanserer kunngjøringsløsning for anbud under terskelverdi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.