NHO må ta inn over seg Stortingets klare ønske for de ideelle

Anbud365: NHO må ta inn over seg Stortingets klare ønske for de ideelle– Vårt fokus er at vi ønsker å tilrettelegge for ideelle aktører – og sikre at de også i fremtiden skal kunne levere trygge og gode helse- og omsorgstjenester til offentlig sektor, sier stortingsrepresentant Odd Omland, som var saksordfører for den nye loven om offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Stortingets klare ønske er at handlingsrommet i regelverket blir ivaretatt for å kunne legge spesielt til rette for ideelle aktører. NHO må ta inn over seg at det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om at vi søke å finne løsninger på dette området.  Det sier stortingsrepresentant Odd Omland til Anbud365.

Odd Omland (a) var saksordfører i Stortinget for loven om offentlige anskaffelser. I lys av sommerens felttog fra bl.a. NHO har Anbud365 stilt han noen spørsmål for å avklare hva som er hans og Stortingets intensjoner i forbindelse med de ideelles plass. På NHOs nettsider heter det bl.a.:

«- Innenfor helse- og sosialtjenester er det behov for mangfold på markedet. Derfor er det viktig at dette markedet ikke reserveres for bestemte aktører.

– Det blir ikke mere lovlig å reservere kontrakter for ideelle aktører om det blir utarbeidet flere juridiske utredninger. Dette er å kaste bort skattebetalernes penger.

– Både Forenklingsutvalget som var spekket med jurister og juridiske utredninger har konkludert med at man ikke kan reservere kontrakter for ideelle aktører etter det nye EU/EØS-regelverket. Å utarbeide nye samarbeidsmodeller for å benytte seg av utvidet egenregi er ingen farbar vei å gå, nettopp fordi ideelle aktører ikke kan sidestilles med det offentliges egne interne ressurser. Det er krystallklart at det i regelverket ikke åpnes for en generelt unntak for ideelle.»

–Er det viktig at markedet ikke reserveres for bestemte aktører?

– Vårt fokus er at vi ønsker å tilrettelegge for ideelle aktører – og sikre at de også i fremtiden skal kunne levere trygge og gode helse- og omsorgstjenester til offentlig sektor, sier stortingsrepresentant Omland.

– Er den omtalte utredningen å kaste bort skattebetalernes penger?

Nei, fremholder Omland, det er vi ikke enige i. Det er ikke enighet om hva som er handlingsrommet iht  EØS-regelverket. Her mener vi at NHO legger seg på en alt for streng linje.  Min mening er at vi må gjøre det vi kan for å sikre handlingsrommet for å ivareta de ideelle.  NHO må ta inn over seg at det er tverrpolitisk enighet på Stortinget om at vi søke å finne løsninger på dette området.

– Ingen farbar vei å bruke utvidet egenregi (samarbeidsmodell)?

– Dette har Stortinget bedt Regjeringen om å utrede, poengterer saksordføreren, og det forventer vi i at de raskt kommer i gang med.  Fra Arbeiderpartiets side synes vi det er interessant det som blir gjort i Danmark.

– Regelverket åpner ikke for generelt unntak for ideelle. Jurister og juridiske utredninger har konkludert med at det nye EU/EØS–regelverket ikke tillater noe slik?

Omland: – Vi er klar over at det nye EU-regelverket innebærer at vi ikke kan videreføre praksisen med å forbeholde kontrakter til ideelle aktører, slik vi har gjort tidligere.   Men direktivet har en generell reservasjonsregel for helse- og sosialfeltet, med egne vilkår.   EU-domstolen har også åpnet for direkteanskaffelser dersom dette er samfunnsmessig hensiktsmessig.   Stortingets klare ønske er at handlingsrommet i regelverket blir ivaretatt for å kunne legge spesielt til rette for ideelle aktører.  Dette forventer vi at regjeringen følger opp.

Bli den første til å kommentere på "NHO må ta inn over seg Stortingets klare ønske for de ideelle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.