NHO om heving av terskelverdi: Henger ikke på greip

Anbud365: NHO om heving av terskelverdi Henger ikke på greip– Når det gjelder helse- og sosialtjenester og forholdet til ideell sektor, synes det å ha vært en stor dragkamp i komiteen, sier Arnhild D. Gjønnes i NHO

Skriv ut artikkelen

– Komiteen ønsker et seriøst næringsliv, pålegge krav om miljø, menneskerettigheter, innovasjon, likestilling, oppdeling av kontrakter, men samtidig heve den nasjonale terskelverdien slik at flere kontrakter blir unntatt fra kunngjøringsplikten. Det henger ikke på greip, tordner NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, Arnhild D. Gjønnes.

Hun kommenterer på NHOs nettsider innstillingen fra Stortingets næringskomite til forslaget til lov om offentlige anskaffelser. Noe er bra: NHO jubler for at loven i større grad legger til rette for innovative offentlige anskaffelser. Noe er ikke så bra: Leverandørene får ikke nødvendigvis vite om det blir forhandlinger om tilbudet – før etter at det er levert.

Innovasjon er den store vinneren. Komiteen mener det bør etableres en risikoordning for offentlige anskaffelser. I tillegg vil komiteen videreføre satsingen på Leverandørutviklingsprogrammet. – Dette har rett og slett blitt en suksess. Dette er i samsvar med hva NHO har jobbet for over lengre tid. Vi må kunne si at dette er en jubeldag for NHO, sier Gjønnes.

Ideell sektor

Men det er ikke alt NHO er fornøyd med:

– Når det gjelder helse- og sosialtjenester og forholdet til ideell sektor, synes det å ha vært en stor dragkamp i komiteen, fortsetter Gjønnes. Her er det flere partier som ønsker å reservere kontrakter for ideell sektor, mens flertallet har kommet frem til at det skal innhentes nok en juridisk vurdering av handlingsrommet for å ivareta ideelle aktører innenfor dette området, bl.a. utrede ulike former for samarbeidsmodeller.

Gjønnes understreker at det innenfor helse- og sosialtjenester er behov for mangfold på markedet. Derfor er det viktig at dette markedet ikke reserveres for bestemte aktører. Det blir ikke mere lovlig å reservere kontrakter for ideelle aktører om det blir utarbeidet flere juridiske utredninger. Dette er å kaste bort skattebetalernes penger.

Reservere kontrakter

– Både Forenklingsutvalget som var spekket med jurister og juridiske utredninger har konkludert med at man ikke kan reservere kontrakter for ideelle aktører etter det nye EU/EØS-regelverket. Å utarbeide nye samarbeidsmodeller for å benytte seg av utvidet egenregi er ingen farbar vei å gå, nettopp fordi ideelle aktører ikke kan sidestilles med det offentliges egne interne ressurser. Det er krystallklart at det i regelverket ikke åpnes for et generelt unntak for ideelle.

Ny tilbudsprosedyre

NHO har ikke fått gjennomslag for at regjeringens forslag til ny tilbudsprosedyre blir endret. Et lite halmstrå ligger, ifølge Gjønnes, i komiteens merknad om at «oppdragsgivere i kunngjøringsteksten uansett bør angi hvorvidt denne har til hensikt å forhandle eller ikke. Komiteen forventer at dette hensyntas.»

– Dersom dette skal få en reell virkning for næringslivet, bør det nedfelles i forskrift om at oppdragsgiver skal si fra på forhånd om de har til hensikt å forhandle eller ikke. Ellers blir merknadene bare et slag i lufta, sier hun.

Bli den første til å kommentere på "NHO om heving av terskelverdi: Henger ikke på greip"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.