Ni punkter i regjeringsplattformen om offentlige anskaffelser

Anbud365: Ni punkter i regjeringsplattformen om offentlige anskaffelserSnart blir Erna Solberg statsminister i en treparti-regjering, som har laget en plattform med flere punkter knyttet til offentlige anskaffelser (foto: Hans Kristian Thorbjørnsen).

Skriv ut artikkelen

Ni punkter i den nylig fremlagte politiske plattformen fra den kommende trekløverregjeringen – Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre – berører offentlige anskaffelser direkte. Punktene i Jeløya-plattformen er:

  • Bruke offentlige anskaffelser og regelverk for å stimulere etterspørsel etter produkter som er produsert med lavutslippsteknologi, for eksempel sement og asfalt.
  • Øke kompetansen om seriøst arbeidsliv hos offentlige innkjøpere i stat og kommune.
  • At offentlige innkjøp skal bidra til innovasjon og miljøvennlige løsninger, gjennom for eksempel anbudskrav og utviklingskontrakter.
  • Videreføre 30 prosent miljøvekting ved offentlige innkjøp der det er relevant, eller benytte konkrete miljø- og utslippskrav der det er bedre egnet.
  • Gjøre det enklere for små bedrifter å delta i offentlige anbud.
  • Stille krav om utslippsfrie eller fornybare løsninger i offentlige fergeanbud, der det ligger til rette for det.
  • Styrke norsk forsvarsindustri gjennom aktiv bruk av industrisamarbeidsavtaler ved anskaffelser der det er formålstjenlig.
  • Videreutvikle samarbeidet med alliansepartnere om anskaffelser av forsvarsmateriell.
  • Sikre at legemiddelpolitikken, herunder innkjøp av legemidler, bidrar til forskning og innovasjon.

Kommentar fra NHO …

– Den nye regjeringens politiske plattform gjør det lettere for mindre bedrifter å konkurrere om offentlig oppdrag på hele 500 milliarder kroner. Det sier NHO-advokat Arnhild D. Gjønnes i et oppslag på nho.no. Men, for at små bedrifter skal kunne delta på markedet, må de finne utlysing av kontraktene. Det gjør de først når anbudene utlyses på Doffin. Derfor må terskelverdien ned! Vi får en rekke henvendelser fra bedrifter som ikke finner utlysinger som tidligere var en selvfølge.

… fra Virke …

I vårt innspill til regjeringsplattformen hevet Virke også høyt at det er viktig at private leverandører i større grad slipper til. Det er positivt at partiene vil hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til konkurransevridning.  I tillegg vil de gjennomføre tiltak for å sikre like konkurransevilkår mellom offentlig og privat sektor, slik at flere private tjenestetilbydere i større grad kan bidra til å løse fellesskapets oppgaver. Dette er ett av flere viktige gjennomslag for Virke i denne regjeringsplattformen.

.. og fra Frivillighet Norge

– I forrige periode vedtok et bredt stortingsflertall at ideelle aktører skal prioriteres ved offentlig innkjøp av helse- og velferdstjenester, og regjeringen gjorde en stor innsats for å utarbeide en veileder for innkjøpere som skal prioritere ideelle. Vi stoler på at dette arbeidet videreføres, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge, i en pressemelding.

Bli den første til å kommentere på "Ni punkter i regjeringsplattformen om offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.