Ni-punkts sjekkliste til bruk i kampen mot svart økonomi og arbeidslivskrim

Anbud365: Sjekkliste til bruk i kampen mot svart økonomi og arbeidslivskrim

Skriv ut artikkelen

For å bidra til at de seriøse bedriftene velges i anbudskonkurranser har NHO laget en oppdatert sjekkliste for innkjøpere. Sjekklisten er i ni punkter, og er en verktøykasse som offentlige innkjøpere kan benytte for å redusere omfanget av svart arbeid. Noen bransjer er mer utsatt enn andre, men innkjøpsmakten kan komme godt med overalt der svart økonomi eller arbeidslivskriminalitet truer i forbindelse med en anskaffelse.

Her er sjekklisten:

 1. Bedriften har lærling(er)
  Godkjente lærebedrifter er ofte de mest seriøse. Du kan stille krav om lærlinger på et prosjekt. Kravet kan stilles til alle leverandører, utenlandske som norske. Denne lærlingeklausulen skal stimulere til gode arbeidsforhold for de ansatte, sikre nyrekruttering til yrkesfag og bidra til at norske bedrifter har god tilgang på kompetent arbeidskraft.
 2. Færre ledd i underleverandørkjeden
  Sørg for til enhver tid å ha oversikt over hvem som jobber på kontrakten. Færre ledd gjør det enklere å kontrollere, ta stikkprøver og innhente dokumentasjon.
 3. Sjekk om tilbudet er ikke unormalt lavt
  Tilbud som er unormalt lave kan på visse vilkår avvises.
 4. Attest på betalt skatt følger med
  Krev at leverandørene underskriver på at man kan innhente informasjon om betalte skatter og avgifter i løpet av kontraktsperioden. Skatteattestene som nå skrives ut er en felles attest for skatt, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift. Attesten bestilles og hentes ut i Altinn. Sørg også for fullmakt til å hente inn slik informasjon underveis i prosjektet.
 5. Særskilt for byggeprosjekter: HMS-kort er koblet til offentlig registre
  Alle arbeidstakere skal bære lett synlig et gyldig HMS-kort utstedt av Arbeidstilsynet. HMS-kortene skal være koblet opp mot offentlige registre som vil kunne vise innberettet lønn, skatt og avgift.
 6. Organisasjonsnummer, mva-registrering og registrering i NAV er sjekket
  Gjennom arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret) finner du informasjon om arbeidsforhold i Norge. Arbeidsgiverne har plikt til å rapportere til registeret via a-ordningen om blant annet hvem de har ansatt, arbeidstid og avlønningstype.
 7. Sjekk at det er stilt riktige kvalifikasjonskrav til økonomi, soliditet, og referanser
  Det vil bidra til å sikre god gjennomføringsevne hos tilbyder som blir valgt.
 8. Sjekk at antall ansatte stemmer
  Vurder om bedriften har nok ansatte med tanke på behovet i oppdraget, eller om de må støtte seg på andre foretaks kapasitet. Dette kan sjekkes i Proff.no, Startbank eller tilsvarende registre.
 9. Lønns- og arbeidsvilkår
  Sjekk at bedriften har lønns- og arbeidsvilkår i henhold til gjeldende regler og ta med sanksjoner ved brudd på reglene i kontrakten.

Bli den første til å kommentere på "Ni-punkts sjekkliste til bruk i kampen mot svart økonomi og arbeidslivskrim"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.