Nordisk rapport med 17 eksempler på bærekraftige anskaffelser

Anbud365: Nordisk rapport med 17 eksempler på bærekraftige anskaffelser– Nordisk ministerråds visjon er at Norden skal være verdens mest bærekraftige og integrerte region i 2030. Å handle bærekraftig i offentlig virksomhet spiller en viktig rolle i arbeidet med å nå visjonen og baner vei for grønne, konkurransedyktige og sosiale løsninger. Bærekraftige anskaffelser er også et effektivt verktøy når offentlige virksomheter i stadig høyere grad sikter mot å nå de globale målene, sier ministerrådets generalsekretær Paula Lehtomäki (foto: Kristian Septimius Krogh).

Skriv ut artikkelen

Bærekraftige anskaffelser er et effektivt hjelpemiddel når offentlige virksomheter skal nå de globale bærekraftmålene, ikke er de mer komplisert enn de tradisjonelle. Det fremgår av en fersk rapport fra Nordisk ministerråd, der det også heter at bærekraftige offentlige anskaffelser heller ikke trenger heller å koste mer enn de tradisjonelle. I rapporten presenteres 17 eksempler på bærekraftige anskaffelser – like mange som antallet globale bærekraftmål.

En rapport fra Nordisk ministerråd – Sustainable Public Procurement and the Sustainable Development Goals – peker på en sterk kobling mellom anskaffelser og de globale målene, og viser også hvordan anskaffelser kan bidra til å nå målene. Hensikten med rapporten er via konkrete eksempler å vise den tydelige forbindelsen mellom anskaffelser og de globale målene for en bærekraftig utvikling, og inspirere beslutningstakere i stat og kommune til å satse på bærekraftige anskaffelser, ikke bare i Norden, men også globalt.

Rapporten er en del av det såkalte statsministerinitiativet som pågikk 2015–2020, og som hadde til hensikt å presentere nordiske løsninger på globale utfordringer.

6,5 billioner euro årlig

Bærekraftige offentlige anskaffelser er ikke mer komplisert enn tradisjonelle, og de trenger heller ikke koste mer, viser rapporten. Dessuten fører bærekraftige anskaffelser ofte til bedre resultater, i og med at de setter fokus på fordeler på lengre sikt og ikke i så høy grad på kortsiktig gevinst. Og det dreier seg om enorme summer. I OECD-landene går 6,5 billioner euro per år til offentlige anskaffelser.

Det unike i denne rapporten er også at man nå for første gang via kartlegging og systematisk analyse kan vise hvilken påvirkning bærekraftige anskaffelser har på samtlige globale mål. Hittil har fokus mest vært på hvilken effekt bærekraftige anskaffelser har på enkelte mål. Eksemplene i rapporten er geografisk knyttet til et visst område, men de kan med fordel overføres til andre steder i verden.

Et skritt videre

Bærekraftige offentlige anskaffelser går et skritt videre sammenlignet med den tradisjonelle metoden. Tradisjonelle anskaffelser bidrar riktignok også til bærekraftmålene, men bærekraftige anskaffelser systematiserer og gir dessuten tilleggsverdi hele veien.

Et konkret eksempel fra rapporten: En skole som bygges med lokale materialer og lokal arbeidskraft, er ikke bare en god skole fordi den bygges, men også på grunn av hvordan den bygges.

– De nordiske landene har lenge innsett betydningen av bærekraftige offentlige anskaffelser. Vi håper rapporten bidrar til at offentlige virksomheter og organisasjoner i hele verden innser hvilken enorm rolle anskaffelser kan spille for en bærekraftig utvikling i verden. Norden kan være en inspirasjonskilde og støtte for andre som vil satse på bærekraftige anskaffelser, sier Finlands minister for nordisk samarbeid og likestilling Thomas Blomqvist, som er leder for de nordiske samarbeidsministrene i 2021.

Bli den første til å kommentere på "Nordisk rapport med 17 eksempler på bærekraftige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.