Nordiske næringslivssjefer: Økt bruk av klimakrav i offentlige anskaffelser må til

Anbud365: Nordiske næringslivssjefer Økt bruk av klimakrav i offentlige anskaffelser må tilToppsjef i Skanska, Anders Danielsson, ser få klimakrav i offentlige anskaffelser, ifølge en rapport der 40 nordiske næringslivsledere er intervjuet om det grønne skiftet (foto: Skanska).

Skriv ut artikkelen

Det eneste politikk-kravet fra 40 nordiske næringslivsledere knyttet til det grønne skiftet som gjenstår fra en undersøkelse i 2018 er behovet for styrkede klimakrav i offentlige anskaffelser. Dette fremgår av en fersk nordisk rapport med tilsvarende intervjuer i 2021. Blant de spurte næringslivslederne er det de norske som spesielt understreker behovet for økt bruk av klimakrav i offentlige anskaffelser.

Rapporten «Nordic CEOs’ view of raised climate ambitions in the Nordic countries» til ved finansiering fra Nordisk ministerråd og inneholder intervjuer med 40 nordiske næringslivsledere.

Blant de intervjuede rangerer økte klimakrav i offentlige anskaffelser blant de fire aller mest prioriterte verktøy for et enda raskere grønt skifte. I en tilsvarende rapport fra 2018 konkluderte de da spurte næringslivsledere også med at det grønne skiftet skaper behov for miljøkrav i offentlige anskaffelser. Da var verktøyet blant de fem mest prioriterte.

Forskjellig vektlegging

I en oppsummering av svarene pekes det på at selskapene etterspør mer investering i forskning, utvikling og insentiver for å utvikle innovative markeder. Norske selskaper understreket behovet for økt bruk av klimakrav i offentlige anskaffelser, islandske for økonomiske insentiver, de danske etterlyste globalt lederskap, mens finnenetrakk fra rollen og behovet for biodrivstoff i det grønne skiftet. Svenske næringslivsledere ergret seg over ineffektive tillatelse-prosesser.

Mange av de som svarte, heter det, la vekt på betydningen av at politikk som støttet opp under nye markeder for lavkarbon-produkter. I tillegg var offentlige anskaffelser, etterspørselsbasert politikk og støtte til pilotprosjekter som ønskede verktøy i denne sammenhengen.

Ser lite av klimakrav

I de nordiske landene er 50% av vårt salg til offentlige sektor, siteres toppsjef i Skanska, Anders Danielsson, på i rapporten. Men, tross det, ser jeg få klimakrav i offentlige anskaffelser. Det er en kraft vi kunne gjøre bedre bruk av.

Bli den første til å kommentere på "Nordiske næringslivssjefer: Økt bruk av klimakrav i offentlige anskaffelser må til"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.