Ny anskaffelseslov: Innovasjon og ideell sektor skaper jubel

Anbud365: Ny anskaffelseslov Innovasjon og ideell sektor skaper jubelTo som er fornøyde med Stortingets næringskomite: Adm. dir. Håkon Haugli i Abelia (innovasjon) og direktør i Virke Ideell, Inger Helene Venås (de ideelle).

Skriv ut artikkelen

Ingen tvil: Stortingets næringskomites prioritering av ideell sektor og innovasjon i forbindelse med offentlige anskaffelser traff blink hos viktige aktører i næringslivet. Vi presenterer her en «jubeltrio»: NHO–foreningen Abelia, Hovedorganisasjonen Virke og KrF.

De første reaksjonene på innstillingen fra Stortingets næringskomite til forslaget om ny lov om offentlige anskaffelser kom fort. Og de var alle preget av glede og jubel. Det gjaldt innovasjon og ideell sektor.

Abelia

NHO–foreningen Abelia mener vi snakker om en seier for norsk innovasjon. Næringskomiteen puttet ordet «innovasjon» inn i listen over krav som kan stilles (§5, annet ledd).

– Staten og kommunene har en enorm innkjøpsmakt. Når de blir pålagt å fremme innovasjon i sine innkjøp, vil dette ha stor betydning for norske bedrifters innsats på forskning og utvikling (FoU), sier adm. dir. Håkon Haugli i Abelia. Hvis innovasjon blir normen for offentlige innkjøp, vil det utfordre næringslivet til å komme opp med nye løsninger på velkjente behov. Dermed vil innbyggerne få bedre tjenester, samtidig som næringslivet vil kunne tilby innovative løsninger globalt. Det vil gjøre norsk næringsliv mer konkurransedyktig.

Virke

Jubelen står også høyt i taket i Hovedorganisasjonen Virke. Der gjaldt det de ideelle. Stor seier for Virke Ideell, sier Inger Helene Venås, direktør i Virke Ideell, og hun fortsetter:

– Vi er veldig glade for at Stortinget har samlet seg rundt løsninger som vil ivareta ideelle, og deres egenart i offentlige anskaffelser. Helse- og sosialtjenester har fått en egen bestemmelse i lovverket, og det er fremdeles mulig å innby kun de ideelle. Etter Stortingets behandling av lovforslaget ble våre tre viktigste budskaper innfridd i den vedtatte loven:

  • En egen bestemmelse inn i selve loven spesifikt om helse- og sosialtjenester. Ved dette anerkjennes særtrekkene ved disse tjenestene.
  • Kontrakter knyttet til kjøp av helse- og sosialtjenester kan inngås etter konkurranse reservert for ideelle leverandører. Dette betyr ikke at reservasjonsmuligheten videreføres helt som i dagens drakt. De nærmere reglene vil bli fastsatt i forskrift. Det vil trolig bli adgang til reservasjon for færre tilfeller enn i dag, men samtidig vil den nye loven ivareta de ideelle tilbudene.
  • Det åpnes for at oppdragsgiver kan vektlegge en rekke kvalitative forhold i en anskaffelse av helse- og sosialtjenester.

Kr.F.

Dette er også Kr.F. begeistret for:

– Dette er en stor dag for ideell sektor. Stortinget sikrer nå at ideell sektor kan fortsette å tilby gode velferdstjenester som mange setter stor pris på, sier Line Henriette Hjemdal, næringspolitisk talskvinne i KrF.

Bli den første til å kommentere på "Ny anskaffelseslov: Innovasjon og ideell sektor skaper jubel"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.