Ny anskaffelsesstrategi: Skal gi lokalt næringsliv økt konkurransekraft

Anbud365: Ny anskaffelsesstrategi Skal gi lokalt næringsliv økt konkurransekraftSaxe Frøshaug (Sp) er ordfører i Indre Østfold kommune, som nylig har fått vedtatt sin anskaffelsesstrategi, der konkurransekraften til lokalt næringsliv er et sentralt element.

Skriv ut artikkelen

– Det er ønskelig at lokalt næringsliv i større grad er med å konkurrere om å bli leverandører til kommunen. Kommunen ønsker også å sette lokalt næringsliv og små og mellomstore bedrifter i stand til å levere til et offentlig marked, også utenfor Indre Østfold kommune, gjennom kompetansehevende tiltak og flere møteplasser. Det fremgår av den nylig vedtatte anskaffelsesstrategien for ny-sammenslåtte Indre Østfold kommune.

Indre Østfold er en kommune i regionen Indre Østfold i Viken fylke. Kommunen ble etablert 1. januar 2020 ved en sammenslåing av de fem kommunene Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad. Kommunen har et samlet innbyggertall på rett under 45 000 innbyggere. Kommunen kjøper i 2020 varer og tjenester for rundt 900 millioner kroner.

Anskaffelsesstrategien for 2020 – 2023 er utarbeidet med utgangspunkt i organisasjonens modenhet. Modenhetsanalysen som har blitt gjennomført de siste tre årene, viser at arbeidet med anskaffelser fortsatt ikke er på strategisk nivå. Analysen som er foretatt for 2019, viser en svak fremgang fra årene før, og har i dag litt over middels modenhet på anskaffelser. Fremover skal det være fokus på kompetansebygging for kommunens avtaleforvaltere og bestillere.

Også seriøsitetskrav

Det har også blitt vedtatt særskilte seriøsitetskrav for bygg- og anleggskontrakter, som skal bidra til å motvirke sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Der stilles det blant annet krav til faglærte håndverkere og lærlinger i prosjektene, HMS-kort, krav til lønns- og arbeidsvilkår og begrensninger i adgangen til bruk av underleverandører. 

For strategiperioden er det etablert noen hovedmål:

  • Indre Østfold kommune skal bidra til effektiv tjenesteproduksjon gjennom bedre ressursutnyttelse 
  • Indre Østfold kommune skal ta hensyn til miljø, menneskerettigheter og andre samfunnshensyn ved gjennomføring av anskaffelser. Ett av tiltakene her er at avstand til oppmøtested og transportavstand for tilbyder vektes tungt ved tildeling av anbud
  • Indre Østfold kommune skal øke modenheten og kompetansen på anskaffelser i hele organisasjonen
  • Indre Østfold kommune skal digitalisere hele anskaffelsesprosessen og drive systematisk kontraktsoppfølging
  • Indre Østfold kommune skal bidra til leverandørutvikling. Status 2019 er at flere lokale leverandører vant i anbudskonkurranser i fjor, og det ble etablert flere rammeavtaler med lokale leverandør. Det er ønskelig at lokalt næringsliv i større grad er med å konkurrere om å bli leverandører til kommunen. Kommunen ønsker også å sette lokalt næringsliv og små og mellomstore bedrifter i stand til å levere til et offentlig marked, også utenfor Indre Østfold kommune, gjennom kompetansehevende tiltak og flere møteplasser.

Lokale leverandører

En rekke tiltak er listet opp under målet som omtaler leverandørutvikling, som f.eks.:

  • Tilby grunnleggende kurs for lokalt næringsliv i hvordan levere tilbud til det offentlige
  • Kartlegge det lokale markedet i forkant av anskaffelser der hvor det er hensiktsmessig
  • Kommunen skal, der det er mulig, gjennomføre konkurranser mellom lokale leverandører
  • Rammeavtaler skal, der det er mulig, fordeles på flere leverandører
  • Etablere møteplasser med det lokale næringsliv og gjennomføre leverandørkonferanse en gang pr år

Bli den første til å kommentere på "Ny anskaffelsesstrategi: Skal gi lokalt næringsliv økt konkurransekraft"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.