Ny database med innovative anskaffelser – breddfull av eksempler og erfaringer

Anbud365: Ny database med innovative anskaffelser – breddfull av eksempler og erfaringerMed mer enn 200 gjennomførte og pågående innovative anskaffelser har Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) vist hvordan innovative offentlige anskaffelser skaper innovasjon. Dette er nå samlet i en egen database, sier Harald Aas i LUP, prosjektansvarlig for arbeidet med databasen.

Skriv ut artikkelen

Etter over 10 år og nærmere 200 innovative anskaffelser lanserer LUP (Nasjonalt program for leverandørutvikling) nå en omfattende og rikholdig database for innovative anskaffelser – utvilsomt Norges største i sitt slag. En gullgruve for alle som vil finne og lære av andres eksempler. Databasen utgjør en stor forskjell for de 30 000 brukerne av innovativeanskaffelser.no, sier Harald Aas i LUP, prosjektansvarlig for arbeidet med databasen, som inneholder beskrivelser og dokumentasjon på innovative anskaffelser.

I databasen er det mulig både å søke i fritekst og sortere etter kategori og prosedyre. Det gjør det enklere å finne det man er på jakt etter. Det er lagt til rette for å klikke seg videre til de anskaffelsene som dukker opp i søket. Der fins dialognotat, behovsbeskrivelser, konkurransegrunnlag, kontrakter, kontaktinfo og i noen tilfeller også gevinstanalyser.

– Dokumentasjonsgraden varierer. De nyere anskaffelsene er bedre dokumentert enn de gamle, men flere treff fås alltid – og finner du ikke det du leter etter, er det bare å klikke på det neste i søket ditt, fremhever Aas i et oppslag på nettsiden innovativeanskaffelser.no.

Kan gjenbrukes

Mye av dokumentasjonen som fins kan gjenbrukes i egen anskaffelse.  Dermed kan tid spares. – Våre brukere kopier f. eks oppsett fra dialognotater, gjenbruker formuleringer fra behovsbeskrivelser, bruker samme anskaffelsesprosedyre og konkurransegrunnlag, ifølge Aas. Det å se hvordan andre har løst dette tidligere gir prosjektledere og innkjøpere trygghet i anskaffelser der man ikke vet helt hva man er på jakt etter.

Det ligger også mye læring i en slik database. Her fins svaret på hva en ytelse og funksjonsbeskrivelse er og det er lenket videre til fordypning, veiledning og malverk på anskaffelser.no – der DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har samlet sin veiledning på området. Det er også mer informasjon og lenker til Innovasjon Norge og Forskningsrådets finansieringsordninger for anskaffelser av innovasjon. Og her er inspirasjon å hente til hvilke områder innovative anskaffelser kan brukes på.

NB: Ikke kopiere rått …

Aas gir også en aldri så, liten advarsel på veien: Man bør passe litt på og ikke kopiere rått. Spesielt må man sjekke om kriteriene for valgt prosedyre stemmer. En statlig virksomhet kan f. eks ikke uten videre gjenbruke konkurransegrunnlaget fra en kommune. Dessuten må man sjekke at behovsbeskrivelsen er oppdatert ettersom behov og tilgjengelige løsninger stadig utvikler seg.

Bli den første til å kommentere på "Ny database med innovative anskaffelser – breddfull av eksempler og erfaringer"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.