Ny kommune i søkelyset for mulig ulovlig avtale med sitt næringsselskap

Anbud365: Ny kommune i søkelyset for mulig ulovlig avtale med sitt næringsselskapRandi Dyrnes, kommunedirektør i Sunndal, har bedt KS Advokatene se på en avtale inngått uten anbud som kommunen har med Sunndal næringsselskap, der kommunen er hovedaksjonær (foto: Sunndal kommune).

Skriv ut artikkelen

Nabokommunen har fått konstatert at en direkteanskaffelse de har gjort og fornyet med sin næringshage er et brudd på anskaffelsesregelverket. Oppdal kommune er imidlertid ikke alene om slike avtaler. Sunndal Kommune, nabo til Oppdal, har en liknende avtale, og har spurt KS Advokatene om en vurdering. Et foreløpig svar tyder på at selv om det er en ulovlig avtale, kan den fullføres. Avtalen løper ut sammen med 2021.

Oppstusset rundt Oppdal kommunes oppdragsavtale med Nasjonalparken næringshage fra 2018 er smittet over på nabokommunen Sunndal, ifølge avisene Driva og Aura Avis. Ifølge KS-advokatene er Oppdal-avtalen ikke inngått i overenstemmelse med lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Rådmannen fremmet forslag om at Oppdal kommune ikke skulle videreføre avtalen etter utløpet av avtalen i 2018, men kommunestyret ville ikke høre – de stemte ned forslaget og satt dermed med et brudd på anskaffelsesreglene i fanget.

Møre og Romsdal kommunen Sunndal med sine drøyt 7000 innbyggere grenser bl.a. til Oppdal. Kommunen har en avtale med Sunndal næringsselskap (SUNS) som de har bedt KS Advokatene se på. Endelig svar fra KS Advokaten er lovet i tid til formannskapsmøtet 30. september, men det er kommet et foreløpig svar- på generelt grunnlag.

Foreløpig svar

Kommunedirektøren fortalte i et kommunestyre-møte nylig at KS Advokatene meldte at det følger av praksis for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) at den klare hovedregelen for tidsbegrensede avtaler er at de kan fullføres. Hvis det viser seg at avtalen er i strid med anskaffelsesregelverket, kan det argumenteres for at avtalen benyttes fram til utløpsdato selv om den er inngått i strid med anskaffelsesregelverket. Dette forutsatt at avtalen benyttes innenfor gjeldende og avtalte rammer.

Kommunedirektøren konkluderte med at avtalen dermed kan fortsette ut året og hun er fornøyd med innspillet fra KS-advokatene. Det gjelder en avtale om et bestillingsdokument for gjeldende kommunale næringsplan som ble forlenget til ut inneværende år fordi å ferdigstille den nye næringsplanen. Det er en ettårig avtale og formannskapet vedtok forlengelse i januar i år.

Bli den første til å kommentere på "Ny kommune i søkelyset for mulig ulovlig avtale med sitt næringsselskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.