Ny veiledning – startskudd for offensiv for å få flere til å stille gode miljø- og klimakrav

Anbud365: Ny veiledning – startskudd for offensiv for å få flere til å stille gode miljø- og klimakravSeniorrådgiver Christine Kihl i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) er sentral i arbeidet med å legge til rette for at flere offentlige oppdragsgivere skal gjennomføre grønne anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Lanseringen av veiledningen «Kom i gang med grønne anskaffelser» er startskuddet for en offensiv satsing for å få flere offentlige oppdragsgivere til å stille gode klima- og miljøkrav når de kjøper. Vi erfarer at mange trenger hjelp, konstaterer seniorrådgiver Christine Kihl i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Utover høsten kommer e-læringskurs, webinarer og i 2021 SOA Samfunnsansvar – en sertifiseringsordning for offentlige anskaffelser.

Veiledningen gir en introduksjon til hva grønne anskaffelser er, hva dere er pliktig til å gjøre som offentlig oppdragsgiver og hvordan dere kan stille gode klima- og miljøkrav. Den er bygget opp slik at den er enkelt tilgjengelig og dermed motiverende for dem som skal komme i gang med grønne anskaffelser. Veiledningen viser ikke minst hvordan man kan stille konkrete klima- og miljøkrav og – kriterier.

– Det ligger mange muligheter i grønne offentlige anskaffelser, og vi vet mange trenger hjelp med å komme i gang. Denne veilederen er laget for å hjelpe til med nettopp det, sier seniorrådgiver Kihl.

Mange konkrete eksempler

Hun forteller at veiledningen inneholder mange konkrete eksempler, og:

– Vi prøver å være tydelige på hva vi mener er offentlige oppdragsgiveres «plikt». Utover denne «plikten» – hva som er pålagt gjennom regelverk – er det også mange andre gode grunner til å jobbe med grønne anskaffelser.

Kihl peker på det å skape grønne arbeidsplasser og mer konkurransedyktig næringsliv lokalt og nasjonalt. Gode klima- og miljøkrav er effektivt virkemiddel for å nå klima- og miljømål. I tillegg gir det bedre utnyttelse av ressurser, mulige kostnadsbesparelser og bedre kvalitet. At flere av de produktene som kjøpes med slike gode krav også er helsefremmende, er slett ikke uvesentlig, fastslår hun.

Flere andre tiltak

Veiledningen er en del av DFØs satsing på kompetanseheving om grønne anskaffelser. – Følg med på de andre tiltakene vi planlegger, anbefaler Kihl og trekker frem:

  • DFØ vil publisere et e-læringskurs om å komme i gang med grønne anskaffelser senere i 2020
  • I 2021 vil DFØ og sammen med NHO holde kurs og webinarer i hvordan «komme i gang med grønne anskaffelser»
  • I 2021 lanseres også SOA Samfunnsansvar – en sertifiseringsordning for offentlige anskaffelser. DFØ publiserer en fagplan hvor det private kursleverandørmarkedet kan levere kurs og Norsk test leverer sertifiseringstest.

Grønne anskaffelser er lovpålagt og et viktig virkemiddel for å oppnå Norges klima- og miljømål. Målet med de nye tiltakene er å få alle kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter motivert og i stand til å komme i gang med grønne anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Ny veiledning – startskudd for offensiv for å få flere til å stille gode miljø- og klimakrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.