Nylansert webverktøy for å gjøre grønne innkjøp mindre komplisert

Anbud365: Nylansert webverktøy for å gjøre grønne innkjøp mindre komplisertCathrine Pia Lund, adm. dir, Miljømerking Norge, innledet på dagens webinar, der deres webverktøy for grønne anskaffelser ble lansert (foto: Printscreen).

Skriv ut artikkelen

Et omfattende webbasert verktøy for grønne anskaffelser ble lansert i formiddag. Det gir råd og veiledning for 24 anskaffelsesområder – 400 produkttyper og 30 000 miljøprodukter er å finne i verktøyet. Det er praktiske tips til hvordan man kan komme i gang, du kan finne miljøkrav til din neste anskaffelse – og i verktøyet kan du lese om fordelene ved å benytte miljømerker i anskaffelser.

Det var Miljømerking Norge som på et webinar i dag lanserte dette webverktøy, som skal forenkle grønne anskaffelser. Med tre enkle steg kan innkjøpere stille relevante miljøkrav til tjuefem anskaffelsesområder, heter det. Tallet på påmeldte til webinaret var ca. 180, ifølge arrangøren. Og godt 100 fulgte webinaret samtidig underveis.

Kompetansegapet i grønne anskaffelser er stort. For å lykkes med en bærekraftig innkjøpspolitikk, må det gjøres enkelt for både små og store innkjøpsavdelinger å gjøre bærekraftige innkjøp. Standardisering er et viktig tiltak for dette. I verktøyet Miljømerking lanserte er det ferdig formulerte forslag til miljøkrav som kan benyttes i anbud.

Det nye verktøyet vil:

  • Spare innkjøpere for tid og ressurser
  • Gi innkjøpere profesjonelt utviklede miljøkrav som holdes oppdaterte
  • Forenkle evaluering av miljøprestasjonen på tilbud
  • Bruk av kravene vil gjøre det enklere for virksomheter å synliggjøre sine grønne anskaffelser

På dagens webinar ble det nye verktøyet presentert, kommuner delte sine erfaringer med miljøkrav i anskaffelser, og det ble redegjort for juridiske muligheter og begrensninger.

Et par bekymringer

Blant foredragsholderne på webinaret var Tommy Hestem, styreleder i KS Innkjøpsforum – til daglig innkjøpssjef i Asker kommune. Han påpekte et par bekymringer sette med kommunale innkjøperes øyne. Den ene gjaldt at det på miljøområdet stadig ble utviklet nyere og strengere krav, en form for virus som muterer. Vi bør få en Norgesstandard for samfunnsansvar. -Det er greit med ambisjoner, sa han, men alt dette skal gjennomføres i praktiske, konkreter anskaffelser.

Standardisering

Hestem understreket at standardisering sto høyt på ønskelisten hos kommunale innkjøpere. Standarder og verktøy må være lett tilgjengelig, uten kostnad, egnet for alle og kunne innpasses i egen anskaffelsesprosess, fremholdt han, og oppfordret til samordning mellom alle virksomheter som i dag står frem med standardiserte tilbud – Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, Standard Norge, Miljømerking Norge, Etisk handel Norge o.a.

Bli den første til å kommentere på "Nylansert webverktøy for å gjøre grønne innkjøp mindre komplisert"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.