Offensiv DFØ-sjef: Legger full kraft i arbeidet med bærekraft-verktøy for innkjøpere

Anbud365: Offensiv DFØ-sjef Legger full kraft i arbeidet med bærekraft-verktøyNettsiden anskaffelser.no er hovedkanalen ut for Anskaffelsesdivisjonen i DFØ. Siden kan oppvise 2, 2 millioner sidevisninger i løpet av året. – Det er min intensjon å legge ordentlig trykk på ytterligere utvikling av denne siden i tiden fremover, sier divisjonsdirektør Dag Strømsnes i Anskaffelsesdivisjonen i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) i en samtale med Anbud365 (foto: DFØ).

Skriv ut artikkelen

Det offentlige skal, bl.a. gjennom sine anskaffelser, bidra til at Norge når sine mål for utslippsreduksjon. Til det trengs maler og veiledninger basert på kunnskap slik at krav, kriterier og oppfølging treffer. En offensiv divisjonsdirektør Dag Strømsnes i Anskaffelsesdivisjonen i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) levner ingen tvil i en samtale med Anbud365: – Vi legger full kraft i arbeidet med å få frem og spre kunnskap om det som trengs av verktøy for å bidra til å håndtere oppgaven. Men DFØ har også annet på tapetet, og snart er det tid for Anskaffelseskonferansen 2022.

Bærekraft er en omfattende, men sentral «paraply» for mye av det arbeidet Anskaffelsesdivisjonen i DFØ befatter seg med. Det gjelder miljø, klima, menneskerettigheter, sirkulærøkonomi, arbeidslivskriminalitet osv. Både kunnskapsinnhenting og – utvikling og etablering av verktøy som kan benyttes av offentlige innkjøpere er i full gang. For Strømsnes er det viktig å være offensiv i bærekraftsarbeidet, samtidig som man sørger for å legge til rette for å opprettholde god konkurranse i anskaffelsene.

Det foregår i DFØ-regi en strategisk gjennomgåelse av det fotavtrykket relatert til bærekraft som bygg og anlegg-sektoren etterlater seg. Slik kunnskapsinnhenting gir grunnlaget for det materiellet DFØ allerede stiller til disposisjon, og det som kommer i tur og orden. – Skal vi bidra til å nå målene om en utslippsreduksjon på 55% i 2030 og 100% i 2050, må det offentlige innkjøps-Norge også trå til, basert på kunnskap, understreker Strømsnes.

– Norgesmodellen?

  I Hurdalsplattformen tas det til orde for å etablere en modell til bruk i arbeidet med å fremme et trygt og seriøst arbeidsliv og stenge useriøse aktører ute fra offentlige anskaffelser. For tiden er Regjeringen i gang med å utvikle denne, og DFØ skal legge kraft bak å spre kunnskap og motivasjon om denne modellen straks den er klar, fremhever han.

Klimaspendverktøy og kriterieveiviser

DFØ har også en annen tung satsing i gang når det gjelder bærekraft og grønne anskaffelser, melder Strømsnes: – Vi har evaluert den såkalte kriterieveiviseren som kom til verden i 2017 og funnet å ville oppdatere flere av kravsettene i den. I tur og orden sendes settene ut på høring –f.eks. bygg og anlegg som nå høringsfrist allerede 1. oktober.

Og han forteller om deres nye klimaspendverktøy:

– Verktøyet viser bruttobudsjetterte virksomheters utgifter til innkjøp og grove estimater på klimafotavtrykket av dette, og det er bygget opp etter samme lest som Statens kontoplan. Det betyr, poengterer Strømsnes, at det gir oversikt over utgifter og estimater av klimafotavtrykk knyttet til innkjøp. Verktøyet skal hjelpe beslutningstakere med å prioritere områder der de kan redusere klimabelastningen i innkjøp.

Anskaffelser.no

Nettsiden anskaffelser.no er hovedkanalen ut for Anskaffelsesdivisjonen i DFØ. Her ligger et vell av maler, veiledninger og fakta allerede, og siden blir brukt. Strømsnes forteller at den kan oppvise 2, 2 millioner sidevisninger i løpet av året, og det er hans intensjon å legge ordentlig trykk på videreutviklingen av denne siden i tiden fremover.

Han er også imponert over utviklingen i Statens innkjøpssenter, som er blitt et meget solid kompetansesenter for anskaffelser i det offentlige. Noe av den kompetansen vil Strømsnes at også skal tilflyte innkjøpsmiljøer for øvrig, bl.a. ved i større grad nyttiggjøre seg erfaringene Statens innkjøpssenter har når det gjelder utvikling av maler og veiledning på anskaffelser.no.

Han varsler også satsing på å få frem bedre veiledninger knyttet til IKT-anskaffelser, både for skytjenester og for kjøp generelt. Håndtering av GDPR og sikkerhet er sentrale stikkord, understøttet av Statens standardavtaler.

Anskaffelseskonferansen 2022

Det nærmer seg Anskaffelseskonferansen 2022, og Strømsnes kan fortelle at så vel Riksrevisjonens leder, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og NHOs adm.dir. Ole Erik Almlid har begge gitt tilsagn om å bidra på konferansen. Selv om det også er åpnet for digital deltakelse, oppfordrer Strømsnes folk til på komme fysisk på konferansen. Dette er den første Anskaffelseskonferansen med mulighet for fysisk å knytte og reetablere nettverk på flere år. – Det er på tide å komme sammen igjen, slår han fast, og for å vise at vi setter stor pris på akkurat det, inviterer vi til mingling med tapas og drikke i tilknytning til konferansen. På konferansen skal for øvrig årets utgave av Anskaffelsesprisen – sammen om smartere innkjøp – deles ut.

– Standarden NS-EN 17687 «Offentlig anskaffelse – Integritet og ansvarlighet – Krav og veiledning» er nylig publisert. Den skal gi innkjøpsorganisasjoner veiledning i hvordan de kan gjennomføre en anskaffelsesprosess som bidrar til å ivareta integritet, ansvarlighet og transparens i prosessen. Noen kommentar fra DFØ?

– Det er verdifullt at både de som kjøper og de som leverer til det offentlige, blir minnet på at det også er viktig å se hvem man kjøper av, sier Strømsnes.. Samtidig har DFØ i sitt materiell på anskaffelser.no også tilbud som går på å hegne om integritet, habilitet og ansvarlige anskaffelser. Vi har måttet prioritere våre egne veiledninger og har funnet det vanskelig å prioritere arbeidet med denne standarden.

Bli den første til å kommentere på "Offensiv DFØ-sjef: Legger full kraft i arbeidet med bærekraft-verktøy for innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.