Offentlige anskaffelser skal fremme sirkulærøkonomi – klart for seks prosjekter

Anbud365: Offentlige anskaffelser skal fremme sirkulærøkonomi – klart for fem prosjekterNasjonalt program for leverandørutvikling, med Per Harbø i spissen, fikk i sommer penger til prosjekter og kompetanseheving for å fremme sirkulær økonomi gjennom offentlige anskaffelser og bidra til omstilling til sirkulære løsninger i leverandørmarkedet.

Skriv ut artikkelen

Med 10 mill. fra Klima- og miljødepartementet skal prosjekter knyttet til offentlige anskaffelser og sirkulærøkonomi opp og stå i løpet av resten av året. Det er Nasjonalt program for leverandørutvikling som har fått utfordringen. Seks prosjekter er valgt ut. Plan- og designkonkurranser skal i gang, som grunnlag for utvikling av prototyper. Det er antatt at prosjektene vil omfatte 30 leverandører.

Bevilgningen fremkommer i et tildelingsbrev som Anbud365 har fått tilgang til. Midlene skal brukes i år, heter det, til prosjekter og kompetanseheving for å fremme sirkulær økonomi gjennom offentlige anskaffelser og bidra til omstilling til sirkulære løsninger i leverandørmarkedet.

Nasjonalt program for leverandørutvikling skal lede arbeidet i tett samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) og et antall offentlige innkjøpere fra kommuner, fylkeskommuner og stat som representerer behovseiere. I tillegg forutsettes det at programmet involverer flere offentlige innkjøpere, Innovasjon Norge og Forskningsrådet i det påfølgende arbeidet med videreføring av resultatene.

Honorarer

Departementet viser til et prosjektnotat fra Leverandørutviklingsprogrammet, der det fremgår at midlene planlegges fordelt på fem plan- og designkonkurranser. De 10 millionene tenkes fordelt slik:

  • Honorering av 30 leverandører som deltar i totalt 5 konkurranser 6 000 000,-
  • Honorering av 5 vinnere (skal brukes til å utvikle prototyper) 1 500 000,-
  • Prosjektmidler til 5 oppdragsgivere (offentlige innkjøpere) 1 500 000,-
  • Prosjektmidler for gjennomføring til Nasjonalt program for leverandørutvikling 1 000 000,-

Aktuelle prosjekter

Prosjektperioden er resten av inneværende år, og det forutsetter prosjekter som er av en viss modenhet. Seks prosjekter er valgt:

  • Emballasjesmart byggeplass, Bærum kommune
  • Sirkulære skillevegger i heltre, Statsbygg
  • Sirkulære møbler, Bergen kommune og Vestland Fylkeskommune
  • Miljøvennlig avhending av kunstgressbane, Østfold, Trøndelag, Statsbygg, Bergen kommune, Bærum kommune, Fredrikstad kommune, Oppegård kommune, Trondheim kommune, Viken Fylkeskommune, Vestland Fylkeskommune, Kristiansund kommune, Lillehammer kommune
  • Sirkulær mobilitet i hyttekommuner, Øyer kommune
  • Sirkulær energiforsyning for veidrift, Statens vegvesen

Endelig valg av sirkulærøkonomiprosjekter avhenger av hvilke offentlige innkjøpere som har kapasitet og kompetanse til å gjennomføre konkurransene, fremholder departementet, og i hvilken grad prosjektene mottar annen støtte fra virkemiddelapparatet.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser skal fremme sirkulærøkonomi – klart for seks prosjekter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.