Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. aprilEn avlyst anbudskonkurranse kan koste Karmøy kommune 20 millioner kroner.

Skriv ut artikkelen

Karmøy kommune har pådratt seg et erstatningskrav på 20 mill., og svensk konkurranse skal skaffe til veie 80 000 boenheter for asylsøkere. Bergen kommune har en nyttig liste over fagområder hvor det skal kreves lærlingeklausul. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Skal kjøpe flere kystvaktfartøyer

Forsvarsdepartementet (FD) satt i september 2014 i gang prosessen med anskaffelse av ett helikopterbærende kystvaktfartøy. Det pågår nå en prosess for å godkjenne anskaffelse av ytterligere to helikopterbærende fartøy, opplyste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i et svar til Stortinget nylig. Etter planen skal Stortinget få forslag til å utvide prosjekt «Nytt ytre kystvaktfartøy» til høsten. Deretter skal anskaffelsesprosessen starte. Kostnadsrammen for anskaffelsen av tre fartøy er ennå ikke fastsatt.

Krever 20 mill. i erstatning

Karmøy kommune avlyste en anbudskonkurranse for renovasjonstjenester. Det kan koste kommunen 20 millioner kroner, skriver Haugesunds Avis. Før avlysningen hadde Norsk Gjenvinning Renovasjon AS (NGR) fått beskjed om at firmaet ville bli tildelt kontrakten. Firmaet klaget, og fikk medhold i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) i at Karmøy ikke hadde saklig grunn for å avlyse anbudskonkurransen. Nå krever NGR 20 millioner kroner i erstatning for den femårige renovasjonsavtalen som glapp.

Her skal lærlingeklausul med!

Bergen kommune har en liste over fagområder hvor det skal kreves lærlingeklausul. Den er nå ajourført, og nytt er at restaurant- og matfag også er kommet inn på listen.

Innkjøpshistorie som podcast

Innkjøpskontoret har nå publisert «Historien om innkjøp» i tre deler som podcast.  “Historien om innkjøp” er skrevet av Ole Henrik Fjeld fra Innkjøpskontoret og er publisert i fagbladet “Logistikk & Innkjøp”.

Flyktninger (I): Avtale for 80 000 asylboenheter

Migrationsverket i Sverige har kunngjort sin hittil største anskaffelse av boenheter for asylsøkere, melder Inkøpsrådet.se. Målet er å skaffe til veie 80 000 plasser. Nåværende avtale løper ut i løpet av inneværende år. Anskaffelsen omfatter alle Sveriges 21 län (fylker). I tillegg til nye plasser skal tidligere avtalte plasser ny–anskaffes med lavere priser.

Flyktninger (II): Lettere gjennomføring av anskaffelser

I en proposisjon fra den svenske regjeringen foreslås det at bestemmelsene om midlertidige (interimistiske) beslutninger i forbindelse med klage på en anskaffelse og en avtales gyldighet skal gjøres tydeligere og enklere. Det er den rådende flyktningsituasjonen som gjør en slik endring ønskelig, men regjeringen understreker at det også er et generelt ønske om å lette gjennomføringen av anskaffelsene. Endringene foreslås tre i kraft fra 1. juni i år.

Stort dansk partnerskap–prosjekt

Ett av de største OPP–prosjekter (offentlig–privat partnerskap) i Danmark er i gang, melder Dagbladet Licitationen. Det dreier seg om et statlig kontorkompleks i København på 60 000 kvm. Det oppføres av et konsortium som også skal stå for driften av bygningen i en 20-årsperiode. OPP-prosjektet omfatter finansiering, etablering og løpende drift og vedlikehold.

Kan den som lyver best, vinne?

7 av 10 foretak i Sverige velger å avstå fra å delta i offentlige anbudsrunder, ifølge Svenskt Näringsliv. Det er tre hovedgrunner til det: Oppdragsgivere stiller irrelevante eller umulige «skal–krav», stort fokus på «laveste pris» og en utilstrekkelig oppfølging. Kravene i anbudsdokumentene i kombinasjon med sviktende oppfølging har i flere tilfelle ført til at den tilbyderen som lyver best, vinner konkurransen, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.