Oppdraget ble anslått til 500 000, det ble ti ganger så mye – legger seg flat

Anbud365: Oppdraget ble anslått til 500 000, det ble ti ganger så mye – legger seg flatKriminalomsorgsdirektoratet (KDI) var ikke helt heldig med sin vurdering av hva en anskaffelse ville koste. På bildet Marianne Vollan, direktør i direktoratet.

Skriv ut artikkelen

Ifølge regelverket for offentlige anskaffelser skal oppdragsgiver gjøre en forsvarlig vurdering av hva oppdraget vil koste. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) beregnet sitt oppdrag til 500 000 kroner. Det endte til slutt opp ti ganger så mye. Overfor sin statsråd, Sylvi Listhaug, har direktoratet lagt seg flat. Listhaug meldte til Stortinget at hun skulle sørge for at direktoratet skjerpet seg.

Det var Ruth Grung (A) som tok saken opp i et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Sylvi Listhaug. Det fremgår der at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) skulle ha vurdert tre varslinger i 2016. Oppdraget ble lagt ut på konkurranse til tre advokatfirmaer. Kostnadene til oppdraget var anslått til 500 000 kroner. Totalregningen endte på drøyt 5,1 mill. Det var Bergensavisen som hadde saken som gav grunnlaget for spørsmålet til Grung.

I følge dokumenter som avisen hadde fått innsyn i, ble kostnadsrammen sprengt allerede da den første regningen fra advokatfirmaet Deloitte kom. – Mener ministeren at KDI har fulgt reglene for offentlige anskaffelser og er det fornuftig bruk av fellesskapets midler?

Listhaugs svar

Slik svarte statsråd Listhaug:

– Spørsmålet gjelder et sakskompleks som i utgangspunktet var mindre enn ved avslutning av oppdraget. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har opplyst at kostnaden ved undersøkelsen totalt sett ble vesentlig høyere enn direktoratet opprinnelig vurderte den til, og mener det er vanskelig å hevde at intensjonen i det relevante forskriftsverket er fulgt. Ved vurderingen av prosessen la KDI størst vekt på hensynet til å få saken best mulig opplyst, uten unødig forsinkelse.

Justis- og beredskapsminister skrev i sitt svar at hun legger til grunn at alle statlige etater skal følge reglene for offentlige anskaffelser.

Vil innskjerpe

– Disse reglene er vesentlige ikke minst for å sikre at det offentlige får mest mulig for pengene. Vi skal ha mest mulig for pengene også i kriminalomsorgen. Dette vil bli innskjerpet i styringsdialogen med KDI, opplyste hun.

I sin begrunnelse henviste Grung bl.a. til Malin Arve, som er forsker ved Norges Handelshøyskole og ekspert på offentlige anskaffelser. Arve viste i Bergensavisen til at det offentlige, når de skal skaffe seg varer eller tjenester, må følge et omfattende regelverk for å unngå sløsing og sikre at våre skattepenger blir forvaltet på en fornuftig måte. Det ikke er lov å underestimere kostnadene med vilje. Og hun, ifølge Grung, har aldri tidligere sett en kontrakt som går så mye over som denne. Dersom KDI mente det var en vesentlig endring skulle oppdraget blitt lyst ut på nytt.

Forsvarlig vurdering

Nestleder John Sannes Ramsvik i Kofa uttaler, ifølge begrunnelsen til Grung, på generelt grunnlag at oppdragsgiver må gjøre en forsvarlig vurdering av hva oppdraget vil koste. Dersom det blir høyere kostnader enn estimert, vil det kunne være en plikt til å kunngjøre en åpen konkurranse, selv om kontrakt er avtalt.

Bli den første til å kommentere på "Oppdraget ble anslått til 500 000, det ble ti ganger så mye – legger seg flat"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.