Oppfordrer til fortsatt bruk av Doffin under de nye terskelverdiene

Anbud365: Oppfordrer til fortsatt bruk av Doffin under de nye terskelverdiene– De nye reglene vil stille ekstremt høye krav både til innkjøperes profesjonalitet, objektivitet og bestillingskompetanse, sier adm. dir. Trond Dahl Hansen i MedTek Norge.

Skriv ut artikkelen

Medtek Norge oppfordrer offentlige innkjøpere til fortsatt å benytte seg av Doffin for å sikre deltagelse fra flere tilbydere. Det er viktig at innkjøpsmiljøene fortsatt søker bred deltakelse i sine anbudskonkurranser, sier adm. dir. Trond Dahl Hansen i Medtek Norge. Doffin kan benyttes for kunngjøring av anbud også under anbudsgrensen på 1,1 millioner kroner.

Nye anskaffelsesregler trer i kraft 1. januar 2017. De har som mål å gjøre offentlige innkjøp enklere og bedre. Regjeringen øker anbudsgrensene for offentlige innkjøp fra 500 000 kroner til 1,1 millioner kroner (6,3 millioner kroner for helse- og omsorgstjenester). Hensikten er å sørge for at det blir enklere å delta i anbudskonkurransene for små og mellomstore bedrifter.

– Medtek Norge mener at regelverket og forenklingene kan være tids- og kostnadsbesparende for både store og små bedrifter, fremholder Dahl Hansen. En forenkling, med blant annet innføring av et egenerklæringsskjema, er en viktig forbedring. Det er svært kostbart å delta i anbudskonkurranser i Norge. Når leverandørene deltar i flere konkurranser, er det svært ressurskrevende. Kostnaden kan bli så høy at noen leverandører avstår fra å delta i anbudskonkurranser. Det kan ha negative konsekvenser for innovasjon og produktutvikling i industrien, hvilket svekker tilbudet til pasienter og brukere på sikt.

Markedsmuligheter for de små

Dahl Hansen er opptatt av markedsmulighetene for store og små bedrifter og det er viktig at innkjøpsmiljøene fortsatt søker bred deltakelse i sine anbudskonkurranser. Doffin kan benyttes for kunngjøring av anbud også under anbudsgrensen på 1,1 millioner kroner. Medtek Norge oppfordrer offentlige innkjøpere til å benytte seg av denne muligheten for å sikre deltagelse fra flere tilbydere.

– De nye reglene vil stille ekstremt høye krav både til innkjøperes profesjonalitet, objektivitet og bestillingskompetanse, poengterer adm. dir. Dahl Hansen.

Dialog i anbudsprosessen

Medtek Norge oppfordrer til dialog tidlig i anbudsprosessen. Leverandørene kan bidra med kompetanse og bør inviteres til å gi innspill til behovsanalysen og i utredningsarbeidet. Forhandlingsforbudet er nå fjernet. De nye reglene åpner for at leverandører og oppdragsgivere kan gå i dialog når det er behov for å få en god anskaffelse. Derfor er denne typen dialog ikke forbudt så lenge alle leverandører får samme mulighet. Her må aktørene stole på at innkjøperne er ryddige og objektive.

Der det finnes, skal det i hovedsak brukes fremforhandlede, standardiserte og balanserte kontraktsvilkår for å redusere tidsbruk, misforståelser og tolkninger av kontraktene. Oppdragsgiver har ansvar for å bruke slike kontrakter. Dahl Hansen mener at balanserte kontrakter skaper større forutsigbarhet og åpner opp for større grad av produktutvikling og innovasjon fra leverandørene.

Adm. dir. Dahl Hansen fastslår at bransjeorganisasjonens rolle blir enda viktigere med de nye anskaffelsesreglene, som i økt grad skal basere seg på dialog. Medtek Norge vil, på vegne av sine medlemmer, jobbe for at det er sunn konkurranse i bransjen, bidra med kompetanse og delta på viktige møteplasser mellom innkjøpere og industrien.

Bli den første til å kommentere på "Oppfordrer til fortsatt bruk av Doffin under de nye terskelverdiene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.