Oslo–etat får krass revisjonskritikk

Anbud365: Oslo–etat får krass revisjonskritikkDet var ikke utarbeidet anskaffelsesprotokoll for anskaffelsen av generalentreprise i Holmenkollen–prosjektet. Det dreide seg om en anskaffelse med en anslått verdi på 150 mill.

Skriv ut artikkelen

Bymiljøetaten i Oslo kommune får kraftig refs fra kommunens revisjon for manglende føring av anskaffelsesprotokoller. Blant annet er et Holmenkollenprosjekt til 150 mill. så å si umulig å etterprøve av den grunn. Og her kunne man trengt det, fordi konkurransen ble avlyst og erstattet med forhandlinger.

Bymiljøetaten er en relativt ny etat i Oslo kommune, opprettet i 2011. Anskaffelsene som Kommunerevisjonen i Oslo har undersøkt, er i hovedsak foretatt i 2013 og 2014. Resultatene er publisert i rapporten «Anskaffelser og kontraktsoppfølging i Bymiljøetaten» (Rapport 20/2015).

Til sammen 15 anskaffelser ble kontrollert. Disse ble alle gjort i forbindelse med syv relativt store bygge- og rehabiliteringsprosjekter. Blant disse var Holmenkollen 2016 byggetrinn 1 (VM i skiskyting), bygging av trikkespor, kunstgress– og hallprosjekter.

«Godkjent», men …

Etaten får i hovedsak «godkjent» av revisjonen for gjennomføringen av de aktuelle anskaffelsene. Men også vesentlige avvik fra de grunnleggende kravene til etterprøvbarhet og konkurranse ble avdekket. Ikke minst gjaldt det mangelfull føring av anskaffelsesprotokoll.

Blant annet var det ikke utarbeidet anskaffelsesprotokoll for anskaffelsen av generalentreprise i Holmenkollen–prosjektet. Det dreide seg om en anskaffelse med en anslått verdi på 150 mill. Der var også anskaffelsesprosessen annerledes enn en «normal» gjennomføring ved at konkurransen ble avlyst, og det ble inngått forhandlinger.

Brudd på konkurransekrav

Konkurransen om rehabilitering av Klemetsrudhallen var utlyst som en åpen anbudskonkurranse. Likevel ble det gjennomført forhandlinger uten at dette fremgikk av protokollen. Også dette, påpeker revisjonen, er i strid med kravet til etterprøvbarhet i anskaffelsesloven. Rett nok mener revisjonen at etatens fremgangsmåte kunne være tillatt, men det burde vært dokumenter ti anskaffelsesprotokollen.

Etter en gjennomført minikonkurranse for anskaffelse av grunnarbeider på en kunstgressbane skjedde endringer i prosjektet som innebar mer enn en fordobling av pris fra i underkant av 2,3 millioner til i underkant av 5,4 millioner kroner. Dette fremgikk heller ikke av noen anskaffelsesprotokoll.

Ikke bare er dette i strid lovens krav til etterprøvbarhet. Det fremstår også å være en vesentlig endring i forutsetningene for konkurransen og derfor også et brudd på lovens kravet til konkurranse, bemerker revisjonen.

Bli den første til å kommentere på "Oslo–etat får krass revisjonskritikk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.