Oslo: Ja til forskrift, store miljøgevinster ved å benytte e-faktura

Anbud365: Oslo: Ja til forskrift, store miljøgevinster ved å benytte e-fakturaDet er store samfunnsmessige gevinster ved økt utbredelse av elektronisk faktura, og ved at det er felles krav for alle offentlige virksomheter. Byråden er derfor positiv til at det stilles strengere krav til bruk av elektronisk faktura i offentlige anskaffelser i ny forskrift, skriver finansbyråd Robert Steen i høringsuttalelsen om e-faktura fra Oslo kommune (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven).

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune støtter forslaget om at alle offentlige oppdragsgivere pålegges å stille krav om elektronisk faktura i alle kontrakter som inngås etter anskaffelsesloven, men støtter ikke forslaget om rapporteringsplikt. Det er konklusjonen i kommunens høringsuttalelse til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Kommunen fremhever bl.a. at det er store miljøgevinster ved å benytte elektronisk faktura fremfor papirfaktura.

Oslo kommune har siden 2013 stilt krav om bruk av elektronisk faktura. I alle Oslo kommunes kontrakter skal det inntas en bestemmelse om at leverandøren er forpliktet til å sende elektroniske fakturaer i Elektronisk handelsformat (EHF). Med alle Oslo kommunes kontrakter menes alle former for bestilling av varer og tjenester. Kravet gjelder også for intemhandel i Oslo kommune. I dag er andelen av elektroniske fakturaer i Oslo kommune rundt 89 %.

Ja til forskriftsfesting

Oslo kommune opplever at krav om elektronisk faktura fungerer bra, og at fakturabehandling er en prosess som er svært godt egnet for digitalisering. Kommunen fremholder i sin høringsuttalelse at det er store miljøgevinster ved å benytte elektronisk faktura fremfor papirfaktura. I tillegg bidrar det til økonomiske gevinster i form av lavere driftskostnader når det er lagt til rette for automatisk prosessering. Som et ledd i den videre digitaliseringen ser Oslo kommune det som positivt at dette forskriftsfastsettes, da det vil bidra til økt bruk av elektronisk faktura og digitalisering av den totale anskaffelsesprosessen.

Oslo kommune pålegger leverandører gebyr dersom kravet om elektronisk faktura ikke oppfylles. Det er positivt at dette nå blir et krav for alle offentlige oppdragsgivere i alle kontrakter som er omfattet av anskaffelsesregelverket, heter det, og at sanksjonsmuligheter fastsettes i forskrift. Oslo kommune stiller likevel spørsmål til om det bør være et unntak for utenlandske leverandører utenfor EØS som ikke kan levere faktura i EHF eller PEPPOL BIS Billing.

Nei til rapportering

Oslo kommune har rundt 89 % elektroniske fakturaer per i dag, og mener at det ikke er hensiktsmessig å rapportere utviklingen til staten jevnlig. Det fremstår som unødvendig byrdefullt at en kommunal virksomhet skal ha rapporteringsplikt til et statlig organ når det gjelder bruk av elektronisk faktura, påpeker Oslo kommune i sin høringsuttalelse. Det er lite hensiktsmessig og administrativt byrdefullt at en kommunal virksomhet jevnlig skal rapportere til Difi på utviklingen av bruk av elektronisk faktura.

Bli den første til å kommentere på "Oslo: Ja til forskrift, store miljøgevinster ved å benytte e-faktura"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.