Oslo-tiltak i land med forbud mot fri fagorganisering gav resultater

Anbud365: Oslo-tiltak i land med forbud mot fri fagorganisering gav resultaterMarianne Clausen og Stine Foss i Utviklings- og kompetanseetaten følger opp tekstilleverandørene (foto: Svein Jørgen Kjenner Johansen).

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune har gjennomført tiltak for sosial dialog med leverandør av arbeidstøy, verneutstyr og sko. Nå er sluttrapporten kommet, og den viser at tiltakene har gitt bedring i kunnskap om arbeiderrettigheter og dialog i et land med forbud mot fri fagorganisering. Basert på leverandørens risikovurdering av sine underleverandører, var to kinesiske fabrikker invitert med på tiltak for å etterleve Oslo kommunes krav.

Avtalen det er snakk om, omfatter produktgrupper innenfor teknisk arbeidstøy, synlighetstøy, skotøy, uniformer, bekledning til næringsmiddelindustri og generell bekledning som undertøy, ull og sokker. Det ble utarbeidet krav til leverandøren om at de skulle gjennomføre tiltak for sosial dialog på tekstilfabrikk.

– Tiltakene skulle ha som mål å gi arbeidere økt kunnskap om rettigheter, roller og ansvar på arbeidsplassen, samt bidra til økt arbeiderrepresentasjon og bedre dialog mellom ledelse og arbeidere, såkalt sosial dialog, forteller Stine Foss, fagansvarlig etisk handel i Utviklings- og kompetanseetaten.

Forbud mot fagorganisering

Produksjonen foregår i Kina. Her er fri fagorganisering i utgangspunktet forbudt ved lov. Risikovurderinger tilknyttet anskaffelsen viste at det var stor risiko for negativ påvirkning, spesielt med hensyn til å fritt kunne organisere seg på arbeidsplassen.

– Retten til fri organisering og kollektive forhandlinger er de mest grunnleggende av ILOs åtte kjernekonvensjoner, og sentral i Oslo kommunes sosiale krav for å sikre respekt for menneske- og arbeidstakerrettigheter. Likevel står den ikke like sterkt alle steder, sier Foss.

To fabrikker valgt ut

– Basert på leverandørens risikovurdering av sine underleverandører, ble to kinesiske fabrikker invitert med på tiltak for å etterleve Oslo kommunes krav. Arbeidet ble gjennomført med bistand fra Etisk handel Norge, forteller Marianne Clausen, avtaleforvalter i Utviklings- og kompetanseetaten.

Den ene hadde 44 ansatte og produserer ulltekstiler. Den andre hadde 98 ansatte og produserer bomullstekstiler. Leveransene herfra ender opp på kroppen til blant annet Oslo kommunes medarbeidere innen sektorer som helse, eldrehjelp, omsorg og bymiljø. 

Skal gi økt kunnskap

Forbedringstiltakene ble gjennomført i 2020 og 2021, og hadde som mål å gi arbeidere økt kunnskap om rettigheter, roller og ansvar på arbeidsplassen, samt bidra til økt arbeiderrepresentasjon og bedre dialog mellom ledelse og arbeidere.

– Det ble gjennomført en fabrikkomvisning, dokumentgjennomgang, samt intervjuer med ledelse og arbeidere for å evaluere fabrikkens praksis og arbeidsforhold. Den ene fabrikken hadde faktisk en tillitsvalgt, men etter intervjuer med ledelse og arbeidere kom det fram at representanten var utnevnt av fabrikkledelsen, sier Clausen.

Fordi tillitsvalgte skal velges demokratisk og være uavhengig av ledelsens innflytelse, ble det enighet om at fabrikkene skulle gjennomgå rutiner, og gjennomføre demokratisk valg av tillitsvalgt innen neste besøk. Det ble gjennomført konkret opplæring om tillitsvalgtes rolle og funksjon.

Opplæring via nettbrett

På den andre fabrikken ble det gjennomført et opplæringsprogram via nettbrett tilpasset både arbeidere og ledelse.

Programmet bestod av moduler om rettigheter og ansvar, involvering av arbeidere, inkludert sosial dialog og lønnssystemer. Denne resulterte i en forbedring på 9 prosentpoeng i forståelsen av arbeiderrepresentasjon. Det ble også gjennomført utbedring av mangler i rutiner for overtid og HMS.

Veien videre

– Prosjektet viser at det er mulig å få til forbedringer på fabrikknivå ved å iverksette kompetansehevingstiltak. Det er viktig med tett dialog med leverandørene våre for å sikre etterlevelse og god implementering av kommunens krav. Vi jobber derfor videre med kriterier for aktsomhetsvurderinger med hensyn til menneskerettigheter, og ikke minst tettere oppfølging av leverandørene, inkludert veiledning og opplæring, sier Foss.

Oslo kommune har planer om inngåelse av ny samkjøpsavtale i løpet av 2022. Utviklings- og kompetanseetaten har allerede hatt dialogkonferanse med markedet om planlagte krav til arbeid med anstendig arbeidsforhold i leverandørkjeden.

– De planlagte kravene for anstendig arbeid i leverandørkjeden er videreutviklet fra nåværende avtale. I tillegg planlegges det ytterligere krav til miljøhensyn og sirkulær økonomi i den nye avtalen, avslutter Foss.

Bli den første til å kommentere på "Oslo-tiltak i land med forbud mot fri fagorganisering gav resultater"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.