Over 100 EU/EØS-kunngjøringer har i år tilbudsfrist midt i beste ferietid

Anbud365: Over 100 EU/EØS-kunngjøringer har i år tilbudsfrist midt i beste ferietidI den tro at uken mellom 16. og 23. juli er det tidspunkt på året da antallet ferierende fra norske arbeidsplasser er på sitt høyeste, gjorde vi også et søk her. 31 kunngjøringer hadde tilbudsfrist i denne uken. Noen må skrive tilbud, andre må være til stede for å besvare spørsmål.

Skriv ut artikkelen

Over 100 anbudskonkurranser med verdi over EU/EØS-terskelverdiene har i år tilbudsfrist i fellesferien. I årevis har hundrevis av leverandører svettet over siste innspurt før fristen. Skjøvet på ferien er det flere som gjør. Så opplever ikke få at de i siste liten har et spørsmål til oppdragsgiver, men at nøkkelpersonellet der nyter sin ferie akkurat da – og svaret preges av det. Situasjonen oppleves som mindre god. «Ferie – og litt leverandøromtanke, takk» het en artikkel på Anbud365 i fjor.

For noen dager siden gjorde vi et søk på Mercell-portalen. Vi ville vite hvor mange kunngjøringer som hadde tilbudsfrist mellom 9. og 31. juli. Vi fant 111. Bygningsferien – fellesferien – er i år mellom 9. og 27. juli. Hvor mange kunngjøringer hadde tilbudsfrist da, tro? Jo, 101. I den tro at uken mellom 16. og 23. juli er det tidspunkt på året da antallet ferierende fra norske arbeidsplasser er på sitt høyeste, gjorde vi også et søk her. 31 kunngjøringer hadde tilbudsfrist i denne uken. Søkene var avgrenset til å gjelde kunngjøringer med verdi over EU/EØS-terskelverdiene, m.a.o. det aller, aller meste av det som er kunngjøringspliktig.

Her er både kommunale og statlige oppdragsgivere representert, mange av dem store – med rikholdig innkjøpskompetanse og fagavdelinger.

Spørsmål skal besvares

Advokat og spesialrådgiver i NHO Service og Handel, Henrik Bjørge, skrev på Anbud365 for om lag et år siden om en slik situasjon. Her pekte han på en sentral problemstilling:

«For det første er det nesten ingen konkurransegrunnlag og kontrakter som kan besvares uten at de med god kjennskap til arbeidet er tilstede og i ledelse ved utforming av svarene. En av de store svakheter ved «spørsmål og svar»-rundene er at svarene for mange ganger er lite nyttige og ureflekterte når det kommer til behovet for klarhet. Det er nesten litt arrogant når oppdragsgiver siterer sin egen tekst, uten mer veiledning når det er nettopp denne som fremstår som uklar. Dette topper seg i ferien, da leverandører gis korte frister for å stille spørsmål, samt får svarene tett opptil tilbudsfristen.»

Hele artikkelen «Ferie – og litt leverandøromtanke, takk!» kan du lese her.

Utsatte anbudsfristen

Bransjeorganisasjonen Medtek Norge tok i fjor affære overfor et anbud i regi av Vestre Viken. På Anbud365 het det:

Et sykehusanbud hadde tilbudsfrist 21.juli, men det ble utsatt i to uker etter at bransjeorganisasjonen Medtek Norge tok affære. Det er uakseptabelt at det ved utlysninger av nye anbudskonkurranser gis frister som ligger innenfor det som er de fleste aktørers ferieperiode, mener Medtek Norge.

Originalmeldingen – Anbudsutlysning i sommerferien» – på Medtek Norges nettsiden kan du lese her.

Også juleferier

Og det er ikke bare sommerferien som volder problemer, også juleferier kan by på utfordringer, ifølge et brev som Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) sendte til Bane Nor, referert slik på Anbud365:

Det nærmer seg årets jule- og nyttårshøytid. I den anledning benytter vi anledningen til å bringe innholdet i et brev fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) til Bane Nor. For tilbyderne, skriver RIF, oppstår særskilte utfordringer dersom tilbudsfristene legges like etter ferier, eller dersom tilbudsfristen ikke forlenges der perioden også omfatter ferieperioder. Husk det, oppdragsgivere, når det nå stunder til jul.

Hele artikkelen,«Snart jul, ber om å få slippe tilbudsfrister rett etter ferier», finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Over 100 EU/EØS-kunngjøringer har i år tilbudsfrist midt i beste ferietid"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.