Over et dusin søknader om penger til innkjøp med ambisiøse klimatiltak

Anbud365: Over et dusin søknader om penger til innkjøp med ambisiøse klimatiltakLykkes kommunene med å integrere klimahensyn i innkjøp systematisk og grundig i hele eller store deler av kommuneorganisasjonene vil dette arbeidet bidra til klimagassreduksjon også i senere anskaffelser, skriver Miljødirektoratet, som ledes av miljødirektør Ellen Hambro (foto: Geir Mogen, Buckethaus).

Skriv ut artikkelen

Miljødirektoratet har i år har mottatt 22 søknader for til sammen 39,5 millioner kroner til arbeid med å systematisere og integrere klimahensyn i anskaffelser. Dette fremgår av et tilsagnsbrev til en av søkerne. Direktoratet prioriterer å støtte de anskaffelsesprosjektene som har konkrete og godt forankrede planer og som er mer ambisiøse enn dagens krav og praksis – og bidrar til økt kompetanse og økt gjennomføring av klimavennlige anskaffelser i kommunene.

En av søknadene, som Anbud365 har fått tilgang til, er kommet fra Karmøy kommune, som sammen med Haugesund, Tysvær, Sveio, Vindafjord og Etne kommuner har søkt om støtte til å videreføre og utvide pågående satsing som de fikk Klimasats-støtte til i 2019. Karmøy kommune opplyser i søknaden at det er en rekke konkrete prosjekter hvor midlene skal benyttes til å stille klimakrav i Karmøy, Tysvær og Haugesund.

Flere kommuner kan sammen påvirke næringslivet til en omstilling gjennom like forventninger og krav ved felles anskaffelser, heter det i søknaden. Ett år blir for kort tid til å implementere endringene de vil innføre. For å få til dette vil de ha et tettere samarbeid med andre kommuner for å høste erfaring fra hverandre. Kommunene vil senere også starte arbeidet med å stille klimakrav i anskaffelser som gjelder bygg og anlegg.

Stort potensiale

Miljødirektoratet skriver i sitt tilsagn til søknaden at de i år har mottatt 22 søknader for til sammen 39,5 millioner kroner til arbeid med å systematisere og integrere klimahensyn i anskaffelser. Klimakrav i offentlige anskaffelser er et viktig virkemiddel for å øke etterspørselen etter mer klimavennlige løsninger. Derfor er det offentlige pålagt å redusere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger ved sine anskaffelser, heter det. Kommunene er store innkjøpere av varer og tjenester, og potensialet er stort for å redusere utslipp fra disse anskaffelsene, og samtidig øke markedet for mer klimavennlige løsninger.

Miljødirektoratet har prioritert å støtte de anskaffelsesprosjektene som har konkrete og godt forankrede planer for hvordan de skal gjennomføre flere klimavennlige anskaffelser i kommunen i praksis. De har dessuten prioritert å støtte prosjekter som er mer ambisiøse enn dagens krav og praksis, og bidrar til økt kompetanse og økt gjennomføring av klimavennlige anskaffelser i kommunene.

Også i senere anskaffelser

Miljødirektoratet støtter prosjektet:

– Det trekker opp at flere kommuner fortsetter det etablerte samarbeidet, og at kommunene har pekt ut konkrete og varierte prosjekter hvor det skal stilles klimakrav, skriver direktoratet. Lykkes kommunene med å integrere klimahensyn i innkjøp systematisk og grundig i hele eller store deler av kommuneorganisasjonene vil dette arbeidet bidra til klimagassreduksjon også i senere anskaffelser. Vi forutsetter at rådgivningen blir tilbudt alle kommunene selv om eksemplene kun dekker noen av kommunene.

Bli den første til å kommentere på "Over et dusin søknader om penger til innkjøp med ambisiøse klimatiltak"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.