Øygarden kommune frykter tosifret KOFA-gebyr etter «gammel innkjøpsmoro»

Anbud365: Øygarden kommune frykter tosifret KOFA-gebyr etter «gammel innkjøpsmoro»Rune Landro er kst. kommunedirektør i nye Øygarden kommune og venter på «Kofa-dom» i saker som gjelder «gammel moro», som kan bli svindyr for kommunen.

Skriv ut artikkelen

I nye Øygarden kommune venter man i spenning – enn si skjelver i buksene i påvente av Kofa-avgjørelser i to klagesaker. Hvor stort blir Kofa-gebyret? 22 mill anslår kommuneadvokaten. Det gjelder fire rammeavtaler med samlet verdi på om lag 20 mill, der det er funnet overskridelser på til sammen 165 mill. Kommuneadvokaten har bedt om gransking av hva som kan ha skjedd. Komplett fraværende økonomistyring er hans karakteristikk, og han konstaterer også at de enkelte innkjøpene heller ikke er godt dokumentert.

Kommuneadvokaten fikk ikke kontrollutvalget i kommunen med seg i sitt forslag om å innlede gransking. Utvalget ville etter at Kofa hadde sagt sitt, vurdere om de skal sette i gang ei kontrollhandling f.eks. være en forvaltningsrevisjon for å se om rutiner for bl.a. innkjøp i nåværende Øygarden kommune er lagt opp på en tilfredsstillende måte. Den ene saken i Kofa handlerom to rammeavtaler, inngått med hhv Asplan Viak og HR Prosjekt. Total ramme for begge avtalene var 10 mill., fordelt med fem mill. på hver Men, ifølge kommuneadvokatens brev til kontrollutvalget, var overskridelsen på den ene avtalen 20 mill., på den andre 56 mill.

Bekymret kommuneadvokat

I den andre Kofa-saken dreier det seg om flere leverandører, i hovedsak innen bygg og anlegg: En rammeavtale med verdi seks mill og overskridelser på 79 mill. og rammeavtaler med øvrige leverandører med verdi inntil fem mill og overskridelser i sum på 14 mill., skriver kommuneadvokaten, som er bekymret:

I en periode fra 2014-2020 er det foretatt innkjøp på fire rammeavtaler, med overskridelser på nær 165 mill. Siden innkjøpene er innenfor samme fagområde (plan og bygg), så er det nærliggende å mene at de samme personene har vært involvert i innkjøpene i disse åra, fremgår det av hans brev. Gamle Øygarden kommune hadde en liten administrasjon og det er merkelig at ingen reagerte underveis. Dette, heter det, viser at det må ha vært komplett fraværende økonomistyring i de ulike sakene. Det er uforståelig ingen har søkt å få innkjøpene gjort innenfor regelverket.

Heller ikke godt dokumentert

Kommuneadvokaten legger til at de enkelte innkjøpene heller ikke er godt dokumentert. Vi har regnskapstallene, skriver han, men det mangler både bilag og innkjøpsavtaler for urovekkende mange av innkjøpene. I noen tilfeller har vi ikke en gang funnet en faktura. Dette kan, understrekes det i brevet, skyldes dårlige arkivrutiner, men det kan også skyldes manglende forståelse eller kontroll av hvordan en kommune kan og skal foreta innkjøp.

VestNytt har omtalt denne saken og der kan du finne mer informasjon.

Bli den første til å kommentere på "Øygarden kommune frykter tosifret KOFA-gebyr etter «gammel innkjøpsmoro»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.