På dagens Anbud365-webinar: Skepsis til fortsatt skriftlig Kofa-saksbehandling

Anbud365: På dagens Anbud365-webinar: Skepsis til fortsatt skriftlig Kofa-saksbehandlingPartner Anders Thue (t.h.) og senioradvokat Olav E. Haukeli – begge Simonsen Vogt Wiig - gjorde en grundig gjennomgang av Anskaffelsesutvalgets delutredning nr. 2 på dagens Anbud365-webinar.

Skriv ut artikkelen

På dagens Anbud365-webinar ble det ført i marken betenkeligheter ved at saksbehandlingen i Kofa fortsatt skal være skriftlig, ifølge forslag fra Anskaffelsesutvalget. Nærmere 550 hadde meldt seg på webinaret i ferieinnspurten, for å få med seg hva som kanskje er anskaffelsesregelverk innen et par års tid. Høringsfristen for delutredning nr. 2 fra Anskaffelsesutvalget er satt til 31. august i år. De to utredningene fra utvalget finner du her.

Det var Anskaffelsesutvalgets delutredning nr. 2, som kom 16. mai, som var tema for dagens Anbud365-webinar i regi av Simonsen Vogt Wiig. Partner Anders Thue og senioradvokat Olav E. Haukeli gjorde en grundig gjennomgang av utredningen, og oppsummerte også hva som var å finne i utvalgets første delutredning som kom sist høst. Bl.a. ble det fremhevet at utvalget i hadde lyktes i å skrive tydelige lovforarbeider.

Slidene fra webinaret blir sendt pr. epost til de påmeldte.

Eierskap, skatt og håndheving

I delutredning nr. 2 ble utvalget bedt om å se på hvorvidt åpenhet om eierskap og skatt skulle inkorporeres i anskaffelsesreglene. Det mente utvalget ikke var noen god ide, og på dagens Anbud365-webinar fikk de støtte fra foredagshold. Ved å ta inn slike krav som de nevnte, vil regelverket bli enda mer komplisert, og det er ganske mange samfunnshensyn der allerede. Bare i formålsparagrafen som utvalget foreslår i sin delutredning nr. 1, listes det opp åtte forhold som loven skal bidra til.

I webinaret ble utredningen nr. 2 gjennomgått og diskutert. Håndhevingsregimet ble viet mest plass, men også andre temaer ble drøftet: Sikkerhet og beredskap, små og mellomstore bedrifter, avvisning og geografisk virkeområde.

Skriftlig og uten virkning

Utvalget foreslår at saksbehandlingen i forbindelse med klage til Kofa fremdeles skal være skriftlig. Det hadde foredragsholderne en viss skepsis til. Et eksempel som ble nevnt, var at dersom man hadde en kontrakt på fem milliarder som det forelå klage på, ville det å ikke se dommerne i øynene, bare forholde seg til dem skriftlig, kunne synes utilstrekkelig.

Primærsanksjonen blir, dersom utvalget får det som det tar til orde for, å kjenne en kontrakt uten virkning. Avkorting og overtredelsesgebyr blir alternative sanksjonsmuligheter. Kofa skal i tilfelle få myndighet til å forvalte disse sanksjonsmulighetene. Uten virkning skal bare gjelde fremtidig kontraktoppfyllelse, ingen tilbakeføring.

Erstatning og tilsyn

Et poeng som ble fremhevet på webinaret, var at dersom det ikke klages på mulige feil underveis i anskaffelsesprosessen, men venter til kontraktstildeling, kan det gå på bekostning av mulig erstatning.

At Konkurransetilsynet, etter utvalgets forslag, kan få en tilsynsrolle på anskaffelsesrolle, ble positivt mottatt i dagens Anbud365-webinar.

Bli den første til å kommentere på "På dagens Anbud365-webinar: Skepsis til fortsatt skriftlig Kofa-saksbehandling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.