Pålegg fra Arbeidstilsynet vekket kommunen til innsats mot useriøse

Anbud365: Pålegg fra Arbeidstilsynet vekket kommunen til innsats mot useriøseBrønnøy kommune, her ved ordfører Eilif Trælnes, fikk en wakeup-call når det gjelder innsats mot sosial dumping gjennom pålegg fra Arbeidstilsynet.

Skriv ut artikkelen

Fem pålegg fra Arbeidstilsynet fikk Brønnøy kommune til å erkjenne at de nå må ta en mer aktiv rolle i kampen mot useriøse. Frem til nå hadde de som praksis å ta en ringerunde til andre kommuner for å sjekke forut for kontrakten om noen av tilbyderne kunne ha useriøse trekk. Men Arbeidstilsynet bad dem rette opp praksis bl.a. ved å stille krav til lønns- og arbeidsvilkår i konkurransegrunnlaget, forbeholde seg retten til å innhente dokumentasjon om lønns- og arbeidsvilkår og gjennomføre kontroller med sine prosjekter.

Brønnøysund Avis skrev om denne saken først.

Arbeidstilsynet hadde interessert seg for kommunens praksis ved tjenester og bygge- og anleggsarbeider. Kontrollen gikk på å sjekke om arbeidstakere hos leverandører til det offentlige, ikke har dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av forskrifter eller landsomfattende tariffavtaler.

Av tilsynsrapporten kan man lese at Arbeidstilsynet fant forhold som ikke er i samsvar med regelverket, og det ble varslet fem pålegg. Brønnøy kommune ble bedt om å rette følgende forhold:

•        Kommunen opplyste at de ikke stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår i konkurransegrunnlaget.
•        Kommunen forbeholder seg ikke retten til å gjennomføre nødvendige sanksjoner ved brudd på lønns- og arbeidsvilkår.
•        Kommunen har ikke forbeholdt seg retten til å innhente dokumentasjon om lønns- og arbeidsvilkår.
•        Kommunen har benyttet en egenerklæring der det bekreftes at virksomheten har “ordnede lønns- og arbeidsforhold”. Det er imidlertid ikke stilt krav i kontraktene.
•        Kommunen har ikke gjennomført kontroller med sine prosjekter

Ta mer aktiv rolle

Til Brønnøysund Avis melder kommunen at de ikke bestrider påleggene og at de skal ta en mer aktiv rolle overfor sosial dumping. Kommunens praksis er å sjekke referanser ved å ringe kommuner som de aktuelle tilbyderne har jobbet for tidligere. Kommunen konstaterer at de nå har fått en mer aktiv rolle. De skal ikke bare skal sjekke på forhånd, men også følge opp når kontrakten løper og bl.a. be om lønnsslipper fra ansatte.

Arbeidstilsynet påpeker bl.a. at de under tilsynet fikk opplyst at det ikke benyttes egenerklæringsskjema om leverandøren er kjent for kommunen. Kommunens innkjøpsreglement fra 2016 inneholder blant annet informasjon om sosial dumping, men er ikke rettet mot krav til lønns- og arbeidsvilkår.

Har sjekket i forkant

Kommunen uttalte, ifølge Brønnøysund Avis, under tilsynet at de har hatt søkelys på å oppdage useriøsitet før kontrakten inngås. Kommunens folk oppga ifølge rapporten at de bruker mye tid på å ringe referanser, sjekke skatteattester og restanser hos Skatteetaten og ellers gjør en god undersøkelsesjobb i forkant av kontraktsinngåelse.

– Kommunen uttrykker at de er en liten og gjennomsiktig kommune der a-krim og sosial dumping neppe er en utbredt problemstilling. I forbindelse med et fasadeprosjekt luket kommunen ut to av fem tilbydere på grunn av blant annet at disse kunne tilby en lavere pris., heter det.

Bli den første til å kommentere på "Pålegg fra Arbeidstilsynet vekket kommunen til innsats mot useriøse
"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.